Hoe je als e-commercebedrijf een aantrekkelijke werkgever wordt voor developers

Hoe je als e-commercebedrijf een aantrekkelijke werkgever wordt voor developers

Redactie Baaz

Hoe werf en behoud je als e-commercebedrijf slimme developers in deze krappe arbeidsmarkt? Gezien het tekort aan talent is het belangrijk om zo flexibel te zijn dat je verschillende soorten ontwikkelaars kunt aannemen.

Maar ook om te voorkomen dat de developers die al binnen zijn overlopen naar de concurrentie, door ze de mogelijkheid te geven om zichzelf verder te ontwikkelen en nieuwe skillsets op te doen. Met andere woorden, de oplossing ligt in programmeertaal-agnostisch werken. 

Niet alleen ICT-bedrijven maar ook webwinkels hebben moeite met het vinden van geschikt personeel, zo maakte UWV deze zomer bekend. Een van de redenen daarvoor is dat steeds meer bedrijven in een toenemend aantal sectoren op zoek zijn naar ICT’ers. De ontwikkelingen op het gebied van programmeertalen zorgen ook voor een kloof. De arbeidsinstantie signaleert dat er vooral een tekort is aan developers die overweg kunnen met specifieke talen, zoals Java, C#, Scala, GO, NodeJS, PHP en .Net. 

Niet afhankelijk zijn van één programmeertaal

De meest voor de hand liggende oplossing om als werkgever om te gaan met een dergelijk tekort is om minder afhankelijk te zijn van één specifieke programmeertaal. Veel e-commercebedrijven draaien hun webwinkel echter op een bijna kant-en-klaar platform – dat ze voorziet van zowel een back- als een frontend. En hoewel dat in de implementatiefase misschien programmeerwerk scheelt, maakt dat de organisatie er niet flexibeler op. Deze platforms vragen qua implementatie en beheer namelijk om kennis van specifieke programmeertalen. 

Beter is het dan ook om gebruik te maken van een programmeertaal-agnostisch e-commerceplatform. Een oplossing die front- en backend scheidt en via API’s en open source software development kits (SDK’s) aan verschillende andere systemen kan worden gekoppeld. Steeds meer bedrijven kiezen al voor dergelijke software omdat ze inzien dat we aan het begin staan van het zogenaamde postwebtijdperk. Daarin vinden e-commercetransacties niet meer uitsluitend plaats via de traditionele webshops maar ook via andere kanalen. Denk aan social media, mobiele apps, online games en het Internet of Things. 

Slimme developers willen ook zichzelf ontwikkelen

Bovenstaande werkwijze biedt een e-commercebedrijf niet alleen de flexibiliteit die nodig is om transacties via dat soort niet-traditionele kanalen te faciliteren, maar biedt ook mogelijkheden op het gebied van recruitment. Door gebruik te maken van API’s en verschillende Open Source SDK’s wordt het immers ook mogelijk om met verschillende programmeertalen te werken. En ben je als organisatie dus niet meer beperkt tot de recruitment van één soort ontwikkelaar. 

Daar komt nog eens bij dat slimme developers niet alleen software maar ook zichzelf willen blijven ontwikkelen. Het belang daarvan wordt onderstreept door het UWV, dat ziet dat er ondanks het tekort toch nog ICT’ers thuiszitten omdat hun kennis niet up-to-date is. E-commercebedrijven die developers de kans bieden om te werken met verschillende programmeertalen, kunnen zich dan ook presenteren als een aantrekkelijke werkgever en zich zo onderscheiden van de concurrentie. Zo bied je ze immers de mogelijkheid om hun skillsets verder te ontwikkelen.

Twee vliegen in één klap werkgever

Door anders tegen je IT-infrastructuur aan te kijken sla je als e-commercebedrijf dus twee vliegen in één klap. Door API-gebaseerd en met verschillende programmeertalen te werken stoom je niet alleen de organisatie, maar ook je developers klaar voor de toekomst. 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie