Hoe goed de bouw er ook voorstaat: voorzorg is noodzaak

Hoe goed de bouw er ook voorstaat: voorzorg is noodzaak

Redactie Baaz

De coronacrisis is grotendeels aan de bouwsector voorbij gegaan. Sterker nog: in Q1 nam de omzet en het aantal vergunning voor werkzaamheden toe. Niet lang daarna daalde het vertrouwen, maar inmiddels is het dal volledig overbrugt. Onder andere ING onderstreept dat slechts 2 procent van de Nederlandse bouwproductie met verloop van 2020 is weggevallen. Al met al ervaart de bouw een goed jaar. Ondernemen in de sector is een vak apart, maar op dit moment relatief veilig. Tegelijkertijd dient elke ondernemer foutlozer dan ooit te werk te gaan. Hoe minimaal de productiedaling ook is: elk percentage doet ertoe, en bij het winnen van een kans op slagen komt machineonderhoud tegemoet.

Elke productie die afhangt van machinaal werk baat bij een onderhoudsplan. Zoals de productiviteit van kenniswerkers verloren gaat bij internetuitval, hebben machinale storingen een gigantische impact op productieprocessen in de bouw, zorg en logistiek. Leasemogelijkheden voor industriële apparaten zijn legio, maar daarmee ben je er nog niet. Hoe strak een logistiek, productie- of salesplan ook is; ontbreekt de aanpak van hoognodig onderhoud, dan laat stilstand niet lang op zich wachten. 

Onderneem je in een relevante sector, dan wil je hoogstwaarschijnlijk zo veel mogelijk machines draaiende hebben. Een veelgemaakte fout. Valt de helft elke twee weken een maand lang uit, dan kunnen de technische kosten en gemiste winst torenhoog oplopen. 

Je dient uitval niet reactief, maar preventief te benaderen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen zijn problemen ver vóór een project verholpen.

Het plan

Preventie doe je met een onderhoudsplan. Dat onderhoudsplan stel je vandaag nog op. 
 

  1. (!) Draag zorg voor een aanspreekbare interne of externe technicus die met de volgende stappen mee kan kijken. Zo maak je een draagvlak en mis je niets.
     
  2. Inventariseer alle geplande of draaiende machines. Sorteer de machines op basis van rol en waarde.
     
  3. Overleg alle mogelijke storingen per machine en zet de problemen op een rij.
     
  4. Vul elke mogelijke storing aan met een actie. Wat doe je wanneer het probleem zich voordoet? Wacht je af tot het probleem zich voordoet, of kom je vandaag nog tot actie? Is de storing dusdanig waarschijnlijk en belemmerend dat een proactieve oplossing benodigd is? Of zou een proactieve benadering meer kosten dan het risico?

    a. Elke eigenschap van de machine of storing dient jouw uiteindelijke actie te beïnvloeden. Inventariseer daarom tevens wat de verwachte levensduur van een machine is en op hoeveel waarde je de losse onderdelen schat. Hierdoor wordt het makkelijker om te kiezen tussen het vervangen van een machine, het aanschaffen van een nieuw onderdeel of het uitvoeren van onderhoud. 
     
  5. Verbind acties en personen. Zo maak je het mogelijk om roosters en personeelsuren aan te passen en een valnet te creëren voor momenten waarop het anders fout gaat. De interne reparateur uit bed bellen bij het kleinste voorval is geen goed voorkomen; preventief plannen wél. 

    a. Externen zijn hierbij onmisbaar. Jouw netwerk kan dusdanig breed zijn dat de juiste bedrijven direct bij een probleem in gedachte komen. Toch kunnen storingen stressvolle scenario’s opleveren. Bij het nemen van de juiste beslissing helpt stress niet, dus blijft het handig om een netwerk op papier te zetten. Zo ontdek je al gauw of je het risico loopt om tegen een probleem te stuiten waarbij niemand je ogenschijnlijk kan helpen. 

Voorbeeld

Na het overleggen en noteren van machines, risico’s en oplossingen zou je moeten eindigen met de namen en eigenschappen van machines, risico’s die zich per eigenschap kunnen voordoen en medewerkers of bedrijven die je bij het probleem kunnen helpen. 

Smering is in bijna elke machine noodzakelijk, dus zou een gebrek aan smering bij bijna elke machine onder de risico’s moeten vallen. De contactpersoon kan een partij als Ancotech Smeertechniek zijn. Gezien het risico geautomatiseerd weg te werken is, dien je dit probleem - wat ons betreft - preventief aan te pakken. 

Per risico voer je hetzelfde denkwerk uit, waarna het gehele plan in de personeels- en kostenplanning verwerkt kan worden. Succes!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie