Hoe blijf ik gezond op kantoor?

Hoe blijf ik gezond op kantoor?

Redactie Baaz

Goed voor jezelf zorgen, dat doe jij niet alleen in je vrije tijd toch? Zoals je thuis met comfort en gemak bezig bent, zo mag je jouw werkplek ook benaderen (met wat hulp van de baas natuurlijk).

Ga zelf aan de slag

Een groot gedeelte begint bij jezelf, en dat is prettig. Het geeft je namelijk controle en het maakt je minder afhankelijk van je werkgever. De volgende zaken kun je vandaag nog oppakken en eenvoudig toepassen:

1. Neem voldoende pauze - Gebruik de tijd die je voor jezelf hebt soms voor wat nuttigs (drinken halen, wc bezoekje), maar wees niet bang om ook lekker nutteloos een kort rondje te lopen. 5 minuten van je werk is voor jou én de baas beter dan 15 minuten in trance naar je scherm staren omdat het batterijtje op is

2. Ga goed zitten (en staan!) - De meeste werkplekken zijn tegenwoordig verstelbaar, check dus of jouw stoel en bureau daar ook al geschikt voor zijn. Bij het zitten zijn een aantal zaken belangrijk:

a. Voetjes plat op de grond

b. Ga goed achterin de zitting zitten

c. Stel de zithoogte boven de 90˚ in (heupen boven knieën)

d. Kan er een vuist tussen je knieholte en de zitting? Top!

e. Met de rugleuning iets naar achteren haal je de druk van de lage rug

f. Zeg de armleggers van je stoel tegen je ellebogen aan, zorg dat je er niet in gaat hangen

g. Verstelbaar bureaublad? Zet hem iets lager dan je armleggers

h. Als bovenstaande stappen niet mogelijk zijn voor je, dan ben jij toe aan een ergonomische bureaustoel. Heb je een zit-sta bureau en ga je staand werken, dan zijn deze puntjes nog belangrijk:

i. Bepaal de hoogte van je bureau net als de hoogte van de armleggers van je bureaustoel

j. Zet je voeten op schouderbreedte

k. Stap, spring, veer, hup, beweeg lekker terwijl je staat

l. Leun niet op je het bureaublad

3. Lunch (samen) gezond - Gezond eten is goed voor je, wat een inkopper. Er zijn zat bronnen over gezonde voeding en je bent er waarschijnlijk ook al mee bezig (geweest). Als je het lastig vindt om ook op werk gezond te eten, dan is het tijd voor een stukje teamwork. Ga samen met collega’s aan de slag en motiveer elkaar om gezond te lunchen. Maak samen eten, deel dagelijks wat met elkaar en deel onderling jullie kennis.

De juiste tools zijn belangrijk

Net zoals jij thuis een heerlijk bed, lekkere bank en comfortabele tuinstoelen hebt, mag jij ook verwachten dat de werkplek die aandacht krijgt. Voor iedere kantoor werkplek zijn er een aantal essentiële producten die het jou comfortabel moeten maken. 1 van die producten is de hierboven al beschreven ergonomische bureaustoel. De stoel is verstelbaar zodat je altijd een goede houding kunt aannemen.

Een ander cruciaal hulpmiddel is een beeldschermverhoger. Met een monitorarm, monitor verhoger of laptopstandaard breng je jouw beeldscherm richting ooghoogte. Met je beeldscherm op de juiste hoogte zit je beter en kun je de dag doorkomen zonder pijn in je nek, schouders en rug. Heb je die niet ter beschikking? Dan is een stapeltje boeken al perfect voor je monitor of laptop.

Een hulpmiddel wat echt niet mag ontbreken is een goede, ergonomische muis. Er zijn verschillende soorten ergonomische muizen, dus zorg ervoor dat je je goed laat adviseren. Bij schouderklachten wil je bijvoorbeeld een centrale muis gebruiken en bij polsklachten is een verticaal model vaak de beste keus. Het is dus belangrijk dat je een specialist zoekt die je wat gerichte vragen stelt en waarmee je samen op zoek kunt naar het beste model voor jou.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie