Hoe belangrijk is het vaststellen van tolerantiegrenzen voor een onderneming?

Hoe belangrijk is het vaststellen van tolerantiegrenzen voor een onderneming?

Redactie Baaz

Bij het gebruik van instrumenten is kalibreren van groot belang. Zo weet je zeker dat alles nog naar behoren werkt en je de juiste metingen kan doen. Wanneer je dit niet zeker weet, zijn de uitslagen van je apparatuur ook niet meer betrouwbaar. Als een apparaat aangeeft dat een waarde buiten de tolerantiegrens valt, is dit reden voor actie. Wellicht zijn er reparaties nodig, of moeten er onderdelen vervangen worden. Het is dus noodzakelijk dat deze tolerantiegrenzen correct zijn, anders is het verspilling van tijd en geld.

Waar is kalibratie voor nodig?

Apparatuur heeft om de zoveel tijd een check-up nodig. Meetinstrumenten blijven niet voor altijd goed afgesteld. Door het gebruik kunnen instellingen na verloop van tijd veranderen. Het is dus belangrijk dit bij te houden. In bepaalde branches kan dit zelfs levensgevaarlijk zijn. Een apparaat wat bijvoorbeeld de temperatuur van levensmiddelen moet controleren, moet naar behoren werken. Wanneer vlees een bepaalde temperatuur heeft bereikt, zijn alle bacteriën en ziektekiemen gedood. Een thermometer die dit incorrect aangeeft, kan voor voedselvergiftiging zorgen.

Kalibratie van meetmiddelen is dus noodzakelijk om in de gaten te houden. Houd een lijst bij met alle meetmiddelen en de laatste momenten van kalibratie. Zo weet iedereen precies wanneer de apparatuur voor het laatst helemaal naar behoren is ingesteld.

Hoe vaak is kalibreren nodig?

Het kalibreren van meetmiddelen is essentieel, maar voor elk apparaat is de frequentie hiervan anders. Ten eerste ligt het eraan waar het meetmiddel voor gebruikt wordt. De ene toepassing vergt vaker kalibratie dan de andere. Daarnaast let je op hoe vaak het apparaat gebruikt wordt. Het is logisch dat instrumenten die je veel gebruikt, sneller slijten en vervangen moeten worden. Ook kalibreren is vaker nodig bij veel gebruik. Tot slot is het gewenste resultaat belangrijk voor de frequentie van het kalibreren. Bij nauwkeurige resultaten is regelmatig kalibreren gewenst. Je wilt niet het risico lopen om er ook maar een haar naast te zitten.

Welke meetmiddelen kun je kalibreren?

In principe kun je alles kalibreren. De volgende grootheden zullen echter in veel branches vaker gemeten worden met een groot scala aan apparatuur:

- temperatuur

- luchtvochtigheid

- gasdetectie

- elektrische grootheden

- druk

Bij het meten van temperatuur is zoals hier boven al genoemd een correcte meting belangrijk. Voedselveiligheid heeft hier veel baat bij, zeker omdat bepaalde middelen pas veilig te consumeren zijn als ze een bepaalde temperatuur bereikt hebben. Daarnaast moet je ook denken aan het goed koelen van vloeistoffen of etenswaren. Onder een bepaalde temperatuur groeien bacteriën bijvoorbeeld niet of nauwelijks. Dit is belangrijk om te onthouden. Meetmiddelen moeten de temperatuur van een hoop middelen dus juist kunnen aangeven.

Meetinstrumenten die de luchtvochtigheid moeten vaststellen zijn bijvoorbeeld nodig in kassen waar eten wordt verbouwd. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de producten. Bij foutieve meetwaardes kan een hele oogst verpest worden. Regelmatige kalibratie zorgt in dit geval dus voor minder verspilling en minder verlies van kwaliteit.

In bijna alle huishoudens is tegenwoordig sprake van elektriciteit. Je vertrouwt erop dat al je apparaten de juiste waardes aankunnen en dat je stopcontact ook de juiste waardes levert. Wanneer dit niet het geval is, kunnen namelijk nare situaties voorkomen. Het is dus van belang dat regelmatig gecheckt wordt of alles nog klopt, om verdere nadelen te voorkomen. De meetinstrumenten moeten hiervoor naar behoren werken. Wanneer deze instrumenten tijdens het kalibreren binnen de juiste tolerantiegrenzen zitten, kan worden uitgegaan van optimale werking. Alleen op deze manier kun je de metingen dus vertrouwen!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie