Hier moet je op letten bij het openen van een beleggingsrekening

Hier moet je op letten bij het openen van een beleggingsrekening

Redactie Baaz
Als particulier kun je niet zelf beleggen op de beurs, daarvoor heb je een broker nodig. Die geef jij opdracht om bepaalde transacties uit jouw naam te doen zodat je op die manier belegt in valuta, indexen grondstoffen of aandelen. Om dit te kunnen doen moet je om te beginnen een beleggingsrekening openen en daar geld op storten.

Maar waar kun je de beste beleggingsrekening openen? Het is belangrijk om je eerst goed te verdiepen in de verschillende aanbieders voor je er met eentje in zee gaat. Want iedere online broker heeft zo zijn sterke en iets minder sterke kanten. Dat kan ‘m zitten in de voorwaarden en tarieven die ze bieden. Een beleggingsrekening vergelijken loont, maar om eerlijk te zijn verschillen de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten per broker niet zo heel veel van elkaar. En ze worden stuk voor stuk gecontroleerd door de AFM (Autoriteit Financiële Markten) dus ze moeten zich allemaal aan strenge regels houden. Waar je vooral op moet letten zijn dus de voorwaarden en kosten die ze aan je doorberekenen. Onder andere de transactiekosten die komen kijken bij het verhandelen van losse aandelen en voor professioneel advies lopen nogal uiteen. En het is toch zonde dat je de winst die je maakt op je beleggingen direct door kunt schuiven naar je broker. In dit artikel behandelen we zaken waar je op moet letten bij het openen van een beleggingsrekening.

Kosten versus extra’s

De kosten die je betaalt voor openen van een beleggingsrekening en voor transacties en advies zijn niet de enige criteria voor een gunstige beleggingsrekening. Kijk ook even welke extra’s je bij een bepaalde rekening krijgt. Zo zijn er aanbieders die je via hun app continu op de hoogte houden van financieel nieuws waarmee jij je voordeel kunt doen als het gaat om je beleggingsportefeuille. Maar er zijn ook apps waar je gratis cursussen over beleggen kunt volgen, waar je een helpdesk kunt raadplegen en waar je leert van de meer ervaren beleggers op het platform. 

Keuzestress? Less is more

Je kunt echt dagen beleggingsrekeningen vergelijken en zo langzaam gillend gek worden. Ons advies is om je eisen simpel te houden. Kosten, service, functionaliteiten. We helpen je een handje. Neem zeker DEGIRO en Binck mee in je selectie. Dit zijn grote partijen die het moeten hebben van gunstige voorwaarden om klanten te vinden en te binden. Gewone banken en verzekeringsmaatschappijen waar je ook je betaalrekening en verzekeringen hebt ondergebracht bieden eveneens beleggingsproducten. Dat lijkt lekker makkelijk, maar is het ook gunstig voor je portemonnee en sluit het aan bij je wensen? Bij banken betaal je soms wel tot 3% aan kosten en bij verzekeringsmaatschappijen ook meestal meer dan 1%. Dat lijkt weinig, maar als je wat actiever gaat beleggen kan dat behoorlijk in de papieren lopen. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie