Het verhaal achter de oorspronkelijke investeerders van Amazon

Het verhaal achter de oorspronkelijke investeerders van Amazon

Redactie Baaz
Jeff Bezos deelde afgelopen donderdag in San Francisco het verhaal over de eerste investeerders van Amazon. Hij stond twee decennia geleden aan de wieg van Amazon.

Destijds totaal andere markt 

Volgens Bezos was de risicokapitaalmarkt compleet anders in 1994 dan nu, toen hij voor het eerst begon met het speuren naar een geldinjectie. Amazon.com was op dat moment louter een online boekenwinkel.

Kapitaalinjectie van 1 miljoen 

Een stuk of 20 investeerders legden tussen 1995 en 1996 50.000 dollar neer voor een aandeel van minder dan 1 procent van het bedrijf. In totaal bedroeg de investering zo’n 1 miljoen en kregen de investeerders samen zo’n 20 procent van het bedrijf in handen. Als de vroege investeerders hun aandelen hadden gehouden – en die nooit door latere investeerders zouden zijn verdund – waren ze vandaag de dag maar liefst 3,5 miljard dollar waard geweest.

Ouders stopten spaargeld in Amazon

Bezos gaf voorheen al prijs dat zijn ouders ook een aanzienlijk deel van hun spaargeld in Amazon stopten, wat hen uiteraard geen windeieren heeft gelegd.

Tom Alberg 

In 1996 scoorde Amazon een 8 miljoen dollar investering van Kleiner Perkins, de enige risicokapitaalinvestering voor het bedrijf publiek ging in mei 1997. De enige van de oorspronkelijke investeerders die toen nog op het formulier stond was Tom Alberg. Hij is vandaag de dag nog steeds de directeur van het bedrijf. Hij bezat op dat moment 195.000 aandelen. Amazon splitste hun aandelen drie keer (wel alle keren in 1999), dus die zouden vandaag zo’n 1,9 miljard dollar waard moeten zijn.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie