Het is onveilig shoppen bij duizenden Magento 1 webshops

Redactie Baaz
Vorig jaar stopte Magento met het leveren van securityupdates aan Magento 1 webshops. Toch staan er in Nederland ongeveer 8000 Magento 1 webshops online waarvan het grootste deel niet goed is bijgewerkt. Deze webshops lopen risico om gehackt te worden en zijn dus onveilig. Soms weten de webwinkeliers niet eens dat Magento gestopt is met de support. Magento 1 webwinkeliers lopen serieus risico en hun webshops zijn niet veilig.

Ongeveer 8000 webshops in Nederland zijn onveilig

De data van klanten en partners op een juiste manier opslaan is erg belangrijk. Als dit niet goed geregeld is kan het ernstig fout gaan, met alle gevolgen van dien. Zo is er in april dit jaar een hack geweest bij Allekabels.nl. Bij deze hack zijn gegevens van miljoenen klanten van Allekabels.nl gestolen door de hackers. De miljoenen gedupeerden lopen nu een grotere kans om opgelicht te worden. Naast de vervelende gevolgen van de gestolen gegevens is het ook slechte publiciteit voor Allekabels.nl. Als bedrijf wil je een datalek of hack dus ten alle tijden voorkomen.

Toch zijn er circa 8000 webshops in Nederland die het gevaarlijke Magento 1 nog steeds gebruiken. Michel Willems van H1 webdevelopment: “Het is ongelofelijk hoeveel onveilige webshops er nog zijn in Nederland.” Bedrijven die nog zo’n webshop hebben lopen serieus risico omdat Magento deze webshops niet meer support. Support betekent onder andere dat een e-commerce platform zijn software regelmatig update en dat er beveiligingspatches worden uitgebracht. Hierdoor blijft de webshop goed beveiligd en is de webwinkelier niet of beperkt aansprakelijk bij een datalek of hack. Dit is bij Magento 1 dus niet meer het geval.

Het beste alternatief: Shopware 6

Veel ondernemers zijn zich niet bewust van de risico’s die Magento 1 met zich meedraagt en gebruiken het platform nog steeds. Het is voor Magento 1 webwinkeliers echter aan te raden om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Overstappen op Magento 2 lijkt een logische stap. Echter is het opzetten, migreren en beheren van een Magento 2 complex en kost daarom veel. Voor veel MKB bedrijven is Magento 2 te duur voor een rendabele investering.

Een beter alternatief waar veel oud-Magento 1 webwinkeliers op overstappen is Shopware 6. Shopware 6 is een API-first open source e-commerce platform. Het platform is API-first ontwikkeld, dit betekent dat je erg flexibel informatiesystemen kunt koppelen of bijvoorbeeld eenvoudig kunt switchen van informatiesystemen.

Migreren naar Shopware 6 zou je zelf kunnen proberen, maar de migratie kan complex worden en het kan fout gaan. Een verstandige keuze is om een dergelijke migratie uit te besteden aan een webdevelopment bedrijf. Magentospecialist Wouter den Otter zegt: “Supportdesk helpt veel bedrijven migreren van Magento naar Shopware.” Samen met partner H1 webdevelopment, gespecialiseerd in Shopware, zorgen Supportdesk en H1 voor een soepele Magento – Shopware migratie. Terwijl Supportdesk ervoor zorgt dat je Magento 1 webshop veilig blijft tijdens het proces migreert H1 je webshop naar Shopware 6.

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie