Het Brexit nieuws van de week

Het Brexit nieuws van de week

Redactie Baaz

Deze week vroeg het Verenigd Koninkrijk uitstel aan voor de Brexit, ging de Europese Unie akkoord met een verschuiving van een deadline van een half jaar en zaagden de Conservatieven langzaam aan de stoelpoten van premier May. Het blijft een grote agitatie aan de overkant van de Noordzee en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Dit is het Brexit nieuws van de week.

Groots Brexit nieuws

Er was weer groot Brexit nieuws afgelopen week. De Brexit-deadline liep deze vrijdag af en nog altijd was het Britse parlement niet akkoord gegaan met de veelvuldige voorstellen van Theresa May. Grote struikelblok blijft de Noord-Ierse grens. De 27 EU-leiders vergaderde afgelopen woensdagavond dan ook met elkaar met als doel te beslissen of een Brexit-uitstel gewenst was. Ondanks de huidige situatie niet wenselijk is voor de Europese Unie, met de Europese verkiezingen in zicht, besloot het akkoord te gaan met een uitstel van een half jaar. Een no deal-Brexit moet namelijk voor alle partijen voorkomen worden.

Strikte maatregelen

Het akkoord betekent niet dat de Verenigde Koninkrijk 'lui achterover kan gaan zitten'. Mochten de Britten er bijvoorbeeld tijdens het uitstel in slagen het uittredingsakkoord door hun parlement krijgen, dan zijn ze vrij om er voor de nieuwe deadline uit te stappen. In Brussel wordt deze optie een flextension genoemd. Bovendien werkt het ook andersom: als de EU merkt dat het Verenigd Koninkrijk niet alles eraan doet om tot een akkoord te komen, kan er alsnog een no deal-Brexit bewerkstelligd worden. Al lijkt dit voor beide partijen niet de beste oplossing, maar Brussel houdt dus wel een slag om de arm.

Overgangsperiode

Zodra het Britse parlement het scheidingsakkoord met de EU heeft geratificeerd, kan het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten op de eerste dag van de volgende maand, begin november. Dan treedt een overgangsperiode in werking tot eind 2020 waarin het land in de interne markt en douane-unie blijft maar niet meer mag meebeslissen over nieuwe EU-wetgeving.

VNO-NCW en MKB Nederland opgelucht

Het Brexit-uitstel is een grote meevaller voor werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Het grote gevaar van een no deal-Brexit is met het uitstel geweken. Bovendien hebben de werkgevers en ondernemers nu de mogelijkheid om zich beter voor te bereiden op de mogelijke gevolgen die de Brexit op deze bedrijven gaat hebben.

Gevolgen Nederlandse ondernemers

Want wie denkt dat de Brexit weinig gevolgen zal hebben voor het Nederlandse ondernemerschap, heeft het mis. De toekomstige Brexit kan de ondernemers in ons land flink pijn doen. Na ons buurland Duitsland verdient Nederland namelijk het meest aan Groot Brittannië. Jaarlijks importeert Nederland voor dik 20 miljard euro aan spullen uit het Verenigd Koninkrijk; Schiphol alleen al verstouwt elk jaar 10 miljoen reizigers van en naar Groot-Brittannië. Een grote dreun dreigt.

LEES OOK: Harde Brexit kost Nederland jaarlijks drie miljard euro

Druk op May neemt toe

Ondertussen is de puinhoop in het Verenigd Koninkrijk niet te overzien. De Conservatieven zien, na de nieuwe val van May, hun kans schoon om verder aan de stoelpoten van May te zagen. Zij eisen haar vertrek en speculeren openlijk over mogelijke opvolgers. Ook de druk vanuit de Britse kranten wordt steeds heviger. 'Gaan we er OOIT uit?', kopte The Sun. Metro plaatste een foto met een zwart gat. Bijstaande tekst: 'Hoe Brexit eruitziet vanuit de ruimte. Een akkoord is net zo ver weg als dit zwarte gat.'

May's partij woedend

Ook partijgenoten van May voeren de druk verder op. Zij zijn woedend over het uitstel. 'Er is echt totaal geen progressie geboekt', zei David Davis, voormalig Brexit-minister, over het uitstel. 'Het is moeilijk voor te stellen dat May haar Brexit-deal nog door het parlement krijgt. De druk op haar zal nu drastisch toenemen.'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie