Helft technische zzp’ers onwetend over modelovereenkomst
Helft zzp’ers in technische sector heeft geen idee hoe modelovereenkomst eruitziet

Helft technische zzp’ers onwetend over modelovereenkomst

Redactie Baaz

De helft van de zzp’ers in de technische sector heeft geen idee hoe een modelovereenkomst eruitziet. Dat is zorgwekkend, want vanaf 1 mei zijn modelovereenkomsten verplicht.

Modelovereenkomst leidt tot vraagtekens

Niet alleen weet de helft van de technische zzp’ers niet hoe een modelovereenkomst eruitziet, 30 procent van deze groep weet zelfs niet wat een modelovereenkomst is.
 
'Technici die als zelfstandige aan de slag zijn gegaan, hebben niet gevraagd om deze wetswijziging die voor administratie zorgt. Zij zijn het liefst bezig met hun vak en hebben niet de aanleg of interesse om zich hier mee bezig te houden. Maar ook omdat deze sector veel werk op projectbasis kent, bieden we nu een modelovereenkomst aan die voor iedereen in de techniek – van engineering tot uitvoering en de technische administratieafdeling – geldig is', vertelt Menno Limm, commercieel directeur van Connect ZZP Service.
 
Technisch bemiddelaar Connect ontwikkelde dan ook één modelovereenkomst voor zelfstandigen in de hele technische sector; de eerste sectormodelovereenkomst die is goedgekeurd door de Belastingdienst. 

Unieke constructie modelovereenkomst

Meer dan drie op de vier technische zelfstandigen zonder personeel verwacht bovendien dat opdrachtgevers minder vaak voor zzp’ers kiezen na het einde van de VAR. Connect ZZP Service, dat al langer administratieve diensten aanbiedt aan zelfstandige technici, springt daarom in op deze wetswijziging.
 
Limm: 'Negen maanden geleden startten we samen met de Belastingdienst met het ontwerp van een modelovereenkomst voor de hele sector. Omdat we opdrachtgevers ook uitleggen hoe een modelovereenkomst werkt, hoeven opdrachtgevers en zzp’ers zich geen zorgen te maken dat de wet DBA wordt nageleefd.' 

Weinig kennis over einde van de VAR

Slechts 60 procent van de technische zzp’ers weet wat het einde van de VAR voor hem of haar betekent. 30 procent van hen heeft daar überhaupt nog niet over nagedacht. 'Schrikbarende cijfers, want veel zzp’ers in de technische sector hebben op dit moment alleen een VAR en zijn dus nog niet gereed voor de Wet DBA. Connect ZZP Service hoopt met deze dienst te realiseren dat zelfstandigen opdrachten behouden, aangezien de sector in toenemende mate flexibiliseert', aldus Limm.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie