Hé ZZP’er, regel je pensioen!

ZZP
Jordi Smit
Je bent niet geheel overgelaten aan jezelf, maar als ZZP’er zal je jouw pensioen eigenhandig moeten regelen. Veel mensen zijn met het nu bezig, de toekomst laat toch wel op zich wachten. Het levert een hoop problemen op als je je pensioenleeftijd hebt bereikt en je met financiële onzekerheden te maken krijgt. Maar hoe regel je een pensioen als zelfstandige? Er zijn verschillende mogelijkheden die wij graag voor je op een rij zetten.

ZZP’ers zijn zelf verantwoordelijk voor de opbouw van hun pensioen. Er zijn verschillende opties om jouw financiële reserves veilig te stellen. Je kunt grofweg kiezen uit de volgende mogelijkheden.
 

  • Pensioenfonds
  • Sparen
  • Fiscale Oudedagsreserve
  • Beleggen of investeren

Pensioenfonds

Een van de eerste opties is om jezelf aan te sluiten bij een van de pensioenfondsen die speciaal bedoeld zijn voor ZZP’ers. Deze pensioenfondsen bieden jou de mogelijkheid om maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag apart te zetten. Het prettige aan deze manier van sparen is dat je zelf kan bepalen welk bedrag je apart zet. Heb je een financieel lastiger jaar te verduren gehad, dan kun je ervoor kiezen wat minder over te maken. Zo heb je niet alleen de toekomst, maar ook het heden in de hand.

Sparen

Het is natuurlijk niet per se nodig om te sparen via een pensioenfonds. Je bent namelijk ook zelfstandig in staat om geld apart te zetten, namelijk door oer-Hollands te sparen. Het enige risico wat kleeft aan deze vorm van sparen voor je pensioen is dat je niet eerder aan het geld moet zitten voordat je met pensioen gaat, een prestatie die valt of staat met financieel discipline.

Fiscale Oudedagsreserve

Een derde mogelijkheid is om een gedeelte van je winst apart te zetten voor later, voor de zogenoemde Fiscale Oudedagsreserve. Over dit deel van je winst hoef je dan ook geen belasting te betalen. Je kunt de fiscale oudedagsreserve omzetten in een lijfrente, bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat. Wanneer je het geld overigens van de Fiscale Oudedagsreserve haalt, dien je alsnog belasting te betalen over dit gedeelte.

Beleggen of investeren

Heb je verstand van de huidige beleggings- of investeringsmarkt? Door te investeren in aandelen of andere zaken, heb je de mogelijkheid in de loop der jaren grote winsten te boeken, waar je vervolgens op je latere leeftijd van kunt werken. Het is dan echter wel belangrijk dat je je goed verdiept in de materie en met je beslissingen niet over een nacht ijs gaat: investeren gaat altijd gepaard met risico, want investeringen zijn te verliezen.

Regelen

Kortom, voldoende keuze in het apart zetten van je geld voor je pensioen. Nog niet geregeld? Zorg er dan voor dat je snel een beslissing maakt, want als je niets regelt ontvang je straks uitsluitend een AOW en – met een beetje geluk - het loondienstpensioen van een eerste bijbaan bij de AH.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi