Harde Brexit gaat voor grote tekorten zorgen

Jordi Smit
We hebben nog ruim twee maanden te gaan tot de deadline voor een Brexit-akkoord wordt bereikt. De kans op een harde Brexit lijkt steeds groter te worden. Volgens de officiële regeringsdocumenten krijgt het Verenigd Koninkrijk dan te maken met grootse tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen.

Vrachtwagens bij harde Brexit

De regeringsdocumenten kwamen in handen van de Britse krant The Sunday Times. In dit document valt te lezen dat een no deal-Brexit tot 85 procent van de vrachtvagens die de Kanaaltunnel regelmatig gebruiken niet klaar lijken te zijn voor de Franse douane. Het zal zorgen voor problemen in de havens, die naar verluidt drie maanden kunnen aanhouden.

Harde grens

Ook staat in het rapport dat de Britse overheid een harde grens tussen Noord-Ierland en ierland waarschijnlijk achten. In het document staat geschreven dat het om de waarschijnlijke gevolgen van een no deal-Brexit gaat, dus dat er niet per se wordt uitgegaan van de slechtste scenario's. 

LEES OOK: ING: toename kans harde Brexit

Effect harde Brexit op Nederland

De Brexit gaat hoe dan ook voor banenverlies leiden door heel Europa. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Leuven. De Leuvense studie gaat in Nederland uit van een verlies van 19.000 banen bij een vertrek mét akkoord en 73.000 banen bij een mogelijke harde Brexit. Nederland hoort met deze cijfers tot een van de landen waarop de Brexit de meeste impact heeft.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi