Groningse gaskraan mogelijk eerder dicht dan gepland, niet op 1 oktober, maar 'zo snel mogelijk'

Groningse gaskraan mogelijk eerder dicht dan gepland, niet op 1 oktober, maar 'zo snel mogelijk'

Redactie Baaz

Een belangrijke beslissing nadert snel: de definitieve sluiting van de Groningse gaskraan zou enkele maanden eerder kunnen plaatsvinden dan gepland, wellicht al in april of mei. Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw heeft dit aangekondigd tijdens het debat over de sluiting. Hij benadrukte zijn voorkeur voor een snelle sluiting, waarbij hij opmerkte dat de kans op een koude winterdag minimaal is.

Zowel coalitiepartijen D66, CDA en CU als oppositiepartijen SP en GroenLinks-PvdA dringen aan op een definitieve sluiting per 1 mei of eerder, aangezien zij van mening zijn dat er met de naderende lente geen behoefte meer is aan Gronings gas.

Tot op heden was het kabinet van plan om de gaswinningslocaties in Groningen tegen 1 oktober te sluiten. Deze datum werd gekozen vanwege het begin van een nieuw "gasjaar", zoals Vijlbrief uitlegt.

Het Parlement

Hoewel Vijlbrief voorstander is van een snelle sluiting, is het nog afwachten of zowel de Tweede als de Eerste Kamer hiermee akkoord gaat. De Tweede Kamer zal er volgende week over stemmen, terwijl de Eerste Kamer is gevraagd om de betreffende wet zo spoedig mogelijk op de agenda te zetten.

In de Tweede Kamer is er brede steun voor het beëindigen van de gaswinning. Het wordt beschouwd als een historische stap, zoals SP-Kamerlid Beckerman opmerkte tijdens het debat. CU-leider Bikker voegt toe dat het een eerste stap is op weg naar eerherstel voor Groningen.

Leegpompen

De gaswinning is jarenlang bekritiseerd vanwege de veiligheidsrisico's voor de bewoners van het door aardbevingen getroffen gebied. Deze aardbevingen zijn het gevolg van het leegpompen van de gasvelden en hebben decennialang aanzienlijke schade veroorzaakt aan woningen en boerderijen.

Hoewel veel partijen in de Kamer tevreden zijn met de definitieve sluiting, maken ze zich nog steeds zorgen over de afhandeling van de schade aan woningen en het beloofde eerherstel. Bikker merkt op dat het stoppen van de gaswinning nog wel de gemakkelijkste hobbel is die genomen moet worden in het pad naar eerherstel van de Groninger.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie