Goudverkopen stijgen in tweede kwartaal met 74 procent in vergelijking met vorig jaar

Goudverkopen stijgen in tweede kwartaal met 74 procent in vergelijking met vorig jaar

Redactie Baaz

De goudprijs is nog nooit zo hoog geweest als nu. Zo lag de gemiddelde goudprijs in het tweede kwartaal van dit jaar 17 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. De oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie hebben tot gevolg dat steeds meer particulieren en beleggers goud als veilige haven verkiezen. Deze ontwikkeling heeft een duidelijke impact op het aantal goudtransacties, dat in de afgelopen maanden sterk is gestegen. Zo is de verkoop van goud in het vorige kwartaal met maar liefst 74 procent gestegen in vergelijking met de eerste drie maanden van 2022, blijkt uit data van het Goudwisselkantoor. Ook de inkoop van gouden munten, sieraden en goudbaren (+41 procent) zit in de lift.

De hoge inflatie zorgt voor een sterke daling van de koopkracht en zowel particulieren als beleggers zien hun vermogen snel verdampen. Terwijl sommige beleggers er daarom voor kiezen hun beleggingsgoud te verkopen vanwege de hoge goudprijs, kiest een groter deel er juist voor om goud te kopen en hun vermogen veilig te stellen. Zij doen dit vanuit de wetenschap dat de waarde van hun vermogen snel kan dalen als valuta sterk gaan schommelen. Ook realiseren veel particulieren die gouden sieraden bezitten zich steeds meer dat hun goud veel meer waard is geworden. Door deze optelsom van factoren is het totale aantal verkopen van Goudwisselkantoor ruim verdubbeld (+130 procent). Goud is veruit het populairst; zo groeide het aantal goudverkopen met maar liefst 74 procent.

De kracht van goud als waardevaste belegging

“Door de schokken die in de wereldeconomie plaatsvinden, is het bewustzijn van goud als waardevaste belegging gegroeid, terwijl andere assets, zoals cryptomunten, juist onder grote druk staan. Terwijl crypto tot voor kort werd gepositioneerd als het ‘digitale goud’, wordt deze mythe nu doorgeprikt. Er is namelijk één fundamenteel verschil: goud heeft al 6.000 jaar een solide reputatie als waardevast betaalmiddel dat talrijke crises heeft doorstaan, terwijl er bij crypto geen onderliggende waarde is die als vangnet fungeert”, vertelt Johan de Ruiter, directeur van Goudwisselkantoor. “Goud wordt van oudsher beschouwd als hét fundament onder een valutasysteem dat wereldwijd geaccepteerd wordt. Landen houden goudvoorraden aan als buffer voor het geval hun valuta in een duikvlucht terechtkomt en dat zorgt voor een bodem in de goudprijs. Goud is hierdoor een goede vluchthaven, terwijl crypto veel kwetsbaarder is voor de grillen van de markt.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie