Google Chrome populairste browser

Google Chrome populairste browser

Redactie Baaz

Lange tijd gold Internet Explorer van Microsoft voor de meeste internetgebruikers als toegangspoort naar internet. Maar in 2016 groeide Google Chrome uit tot populairste internetbrowser op de desktop.

Moeilijk om te onderzoeken

Dat blijkt uit het onderzoek Net Market Share Report van Net Applications. Het onderzoek herleidde bij 40.000 websites hun bezoekers en de webbrowser zij gebruikten. Het blijkt echter niet eenvoudig om een heel waterdicht beeld te krijgen van internetgebruikers. Zo kent elk onderzoek zijn eigen methodes, met soms verschillende uitkomsten. 

Want hoe neem je Darknet mee in een onderzoek? Niet van alle websites is het aantal bezoekers te achterhalen. Op basis waarvan kies je dan een website? En welke landen neem je mee in het onderzoek? Allemaal factoren die van belang zijn in de uitkomst.

Gevallen marktleider

Over een ding zeggen alle onderzoeken echter hetzelfde: het gebruik van Internet Explorer is de afglopen jaren flink gekrompen. Met een marktaandeel van 91 procent was de markt in 2004 bijna volledig in handen van Internet Explorer. Dat kwam door een controversieel trucje. Het besturingssysteem Windows, dat ook in handen is van Microsoft, bood enkel Internet Explorer aan om mee te surfen. Afspraken om ook andere webbrowsers op Windows aan te bieden, kwam het bedrijf van Bill Gates niet na. In 2013 vond de Europese Comissie het genoeg en gaf Microsoft een boete van een half miljard euro.

Concurrenten Chrome en Internet Explorer kwamen in januari 2016 op gelijke hoogte. Beiden hadden een marktaandeel van 39,1%. Tien maanden later was Chrome zijn concurent al flink voorbijgestreefd met een aandel van 35,05 procent tegenover Microsofts' 20.84 procent. 

Andere browsers

Een andere browser is Mozilla Firefox. Die zakte begin 2016 flink in, maar groeide vanaf de zomer weer aanzienlijk naar een aandeel van 12,22 procent. Daarmee komt het bij lange na niet bij Internet Explorer. Maar wanneer de groei doorzet, kan ook die strijd interessant worden. De laatste webbrowser die genoemd moet worden is Safari van Apple. Die eindigde 2016 met een marktaandeel van 3,47 procent.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie