Getest: InformerOnline MKB

Getest: InformerOnline MKB

Redactie Baaz

Wie binnenshuis de boekhouding wil voeren, heeft vandaag de dag legio aan opties. Het aanbod is breed, maar enkele oplossingen blinken uit. Informer levert met InformerOnline MKB niet alleen een rotsvaste basis: het pakket gaat verder dan boekhouding. Wij testten de software, spraken CCO Peter Potters en maakten kennis met een oplossing die aan vrijwel elke eis voldoet voor een veilige, snelle en integreerbare wijze van boekhouding.

Het online bijhouden van de boekhouding dient foutloos en fiscaal correct te verlopen, snel te zijn en de kernwerkzaamheden van een bedrijf niet of nauwelijks te obstrueren. Met die criteria in het achterhoofd openen wij InformerOnline MKB, gehost in de cloud en benaderbaar via een app en op de browser. Het design is overzichtelijk en zet de toon voor Informer’s functies: gebruiksvriendelijkheid staat centraal.

Facturen zijn razendsnel aan te maken op basis van klant- en productgegevens. Deze productgegevens zijn makkelijk op te slaan en te koppelen met één van Informer’s meerdere webshopkoppelingen. Bij het aanmaken van een factuur selecteer je een product, het volume en de klant, waarna de uitdraai direct toegestuurd kan worden. Hetzelfde geldt overigens voor inkoopfacturen: na het koppelen van een webshop zijn orders aan te maken en direct vanuit het dashboard te versturen. Omdat een koppeling Informer eveneens inzage in voorraad biedt, wordt de kloof tussen boekhouding, inkoop en verkoop overbrugd. Vrijwel uniek is Informer’s open API, waarmee je ook in externe systemen gebruik kan maken van de functies die Informer biedt.

Het boeken van facturen wordt op tal van vlakken vereenvoudigd. Ten eerste achterhaalt Scan&Herken automatisch de relevante informatie van inkomende bonnen en facturen, zijden deze digitaal verzonden of gedigitaliseerd met een scan. De BoekRobot, één van de functionaliteiten waar Informer in 2018 de Robotic Accounting Contest won, boekt facturen vervolgens automatisch op de juiste categorie. Dit wordt mogelijk gemaakt door het feit dat Informer onthoudt aan welke kostencategorieën facturen gekoppeld worden. Na het koppelen van een bankrekening kan tot slot de BankRobot ingezet worden om de geboekte factuur en de bankmutatie te koppelen. Al met al kan het proces van A tot Z geautomatiseerd worden: facturen worden ingelezen, geboekt in een fiscaal correcte categorie en gekoppeld aan de bankrekening.

LEES OOK: #IkDoeZelfDeBoekhouding en jij kan dat ook

UBL

UBL-facturatie is in InformerOnline MKB inclusief. Gebruikers worden, los van extra kosten, aangesloten op het PEPPOL-netwerk. Dit netwerk stelt je in staat om elektronische facturen te verzenden en automatisch te verwerken. Elektronische factureren hanteren een universele standaard - UBL staat niet voor niets voor Universal Business Language. Middels deze standaard zijn spookfacturen verleden tijd. Leveranciers die aangesloten zijn op het PEPPOL-netwerk kunnen de elektronische inkoopfacturen van gebruikers direct en foutloos verwerken.

Belasting

Informer ontwikkelpartner van de Belastingdienst. Deze samenwerking geldt niet alleen als keurmerk van vertrouwen: aangiften worden kinderspel. Btw-aangifte is direct vanuit het pakket te doen, waarna gebruikers de mogelijkheid hebben om te betalen met iDEAL. Zo’n mogelijkheid komt niet zomaar tot stand. Informer begeleidt zijn gebruikers en ontwerpt het pakket met het oogpunt op de vermijding van veelvoorkomende fouten. De software gaat verder dan boekhouding, omdat deze zowel een adviserende als vervullende rol aanneemt. Automatisering is grootschalig in te zetten, maar optioneel. Keuzevrijheid blijft intact en InformerOnline MKB biedt daarmee maatwerk.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie