Gerichte medicatie door nano-visjes

Gerichte medicatie door nano-visjes

Redactie Baaz

Als je een medicijn neemt, weet dat medicijn niet waar het precies zijn werk moet doen. Het medicijn werkt daarom overal in je lichaam waar het kan. Dit zorgt er niet alleen voor dat je relatief veel van de werkzame stof moet innemen, maar is ook de oorzaak van veel bijwerkingen. Wetenschappers van de universiteit in San Diego hebben hier een oplossing voor bedacht.

De wetenschappers hebben kleine robots ontwikkeld die ze nano-visjes hebben genoemd. Dit omdat de voortbeweging van de robots is gebaseerd op die van vissen. De visjes hebben geen motor en zijn daardoor ruim 100 keer zo klein als een zandkorrel.

De nano-visjes kunnen zich voortbewegen doordat ze zijn gemaakt van gouden en nikkelen elementen die zijn verbonden met zilveren scharnieren. Als deze nano-visjes aangetrokken worden door een magneet, ontstaat er een golfachtige beweging waardoor de nano-visjes worden voortgestuwd. Door de kracht van de magneet te variëren kan de snelheid van de nano-visjes worden beïnvloed. Als de nano-visjes in het menselijk lichaam worden ingebracht, kunnen deze dus door een plaatsing van een magneet buiten het lichaam zeer precies naar de juiste locatie in het lichaam worden gestuurd om daar medicatie te leveren.

Lees ook: Gastblog: Internet of Things: 7 innovaties uit de praktijk

Nadelen nano-visjes                                                                                                          

De nano-visjes zijn nog in ontwikkeling en hebben momenteel nog een aantal nadelen waardoor ze nog niet geschikt zijn voor gebruik. Zo is het zeer lastig om de nano-visjes weer uit het lichaam te krijgen als ze éénmaal in het lichaam van de patiënt zijn ingebracht. Ook is een behandeling met nano-visjes niet een zeer goedkope, aangezien de nano-visjes zijn gemaakt van gouden en zilveren elementen.

Uiteraard zijn de nano-visjes nog in ontwikkeling en hoewel ze nog niet optimaal werken, is het een zeer veelbelovende ontwikkeling die veel mensen weer op de been kan gaan helpen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie