Gastblog: Internet of Things: 7 innovaties uit de praktijk

Gastblog: Internet of Things: 7 innovaties uit de praktijk

Redactie Baaz

Alles met een stekker krijgt steeds vaker ook een internetverbinding en sensoren vind je bijna op iedere straathoek. Het behoeft geen uitleg dat in een digitale economie de daaruit gegenereerde data deuren opent voor talloze innovaties. Maar hoe ver zijn we nu daadwerkelijk in de praktijk?

1. Verkeersdoorstroming

Het Internet of Things zorgt voor een veiliger en soepeler verkeer. Een concreet voorbeeld van dat laatste is de navigatie-app Waze. Niet alleen brengt deze app je efficiënt van A naar B, maar houdt je real-time op de hoogte van wegafzettingen, verkeersongevallen, files en andere onregelmatigheden. Die informatie is afkomstig van andere ‘Wazers’. Inmiddels heeft ook Google Maps, een steeds vaker gebruikte navigatiehulp, toegang tot deze informatie. Een ander voorbeeld is het project 'Smart Highway' van Daan Roosegaarde. De innovatieve kunstenaar ontwierp snelwegen waarbij de lijnen ‘s nachts oplichten, terwijl ze gedurende de dag opladen met zonlicht. Verlichting en verkeerstekens zijn alleen actief als de sensoren auto’s detecteren en kunnen zo worden aangepast aan de situatie. Niet alleen veilig, maar ook duurzaam dus.

2. Inbraakpreventie en beveiliging

Internet of Things is het nieuwe proactieve wapen tegen criminaliteit zoals diefstal, inbraak en mishandeling en het verhogen van de veiligheid. Dankzij het scannen van de wifi-signalen van smartphones weet je onder meer exact hoeveel mensen zich bevinden op een specifieke plaats, zodat bijvoorbeeld de politie nooit verrast kan worden door de hoge opkomst bij evenementen.

Op dezelfde manier is het eenvoudig te achterhalen welke smartphones steeds aanwezig zijn als winkeldiefstal plaatsvindt. Op het moment dat een verdacht telefoonnummer gespot wordt, krijgt de winkelier automatisch een waarschuwing. Zodat zij extra alert op diefstal kunnen zijn. Geen zin in inbrekers in je huis? Met de app van Manything verander je een oude iPhone of iPad eenvoudig in een volwaardige beveiligingscamera. De app is voorzien van bewegingsdetectie en stuurt waarschuwingsbericht naar je smartphone bij onraad. Vervolgens kijk je ‘live’ mee door de cameralens om te zien wat er gebeurt.

3. Connected cars

Ook auto’s verlaten steeds vaker de fabriek met een internetverbinding. De toepassingen zijn talrijk: van in-car entertainment en slimmer onderhoud tot aan het terugvinden van gestolen auto’s. Autoverzekeringen maken ook steeds vaker gebruik van sensoren. Op basis van het door sensoren gemeten rijgedrag kunnen zij een eerlijke individuele premie bepalen. Dat stimuleert bovendien een veiliger rijgedrag.

Ook in het designproces van auto’s is het Internet of Things van grote waarde. Bij Ford bijvoorbeeld. Met eye tracking registreert de autofabrikant hoe consumenten reageren op interieurconcepten. Wat valt hen op, waar kijken zij langer naar en wat lijkt hen zorgen te baren? Sensoren meten en geven het antwoord, nog voordat de auto van de band rolt.

4. Sportprestaties verbeteren en blessures voorkomen

Het Internet of Things levert in de sportwereld al een actieve bijdrage. Zo ontwikkelde Panasonic een systeem dat camerabeelden van voetbalwedstrijden analyseert en zo de prestaties van individuele sporters in kaart brengt. Die gegevens kunnen trainers gebruiken voor tactische aanpassingen en betere individuele coaching. Trainer Joachim Löw maakte tijdens het WK voetbal in Brazilië gebruik van een dergelijke techniek en won met zijn Duitse elftal de wereldbeker.

Sensoren voorkomen bovendien blessures. Zo is recentelijk een proof-of-concept ontwikkeld voor de cricketsport, waarbij sensoren nauwkeurig de bewegingen en mate van inspanning van sporters registreren. Een trainer of teamarts ziet op een dashboard direct welke spelers het meeste gevaar op blessures lopen. Zo kunnen zij tijdig ingrijpen en erger voorkomen. Het systeem kan in principe worden toegepast binnen vrijwel iedere sport.

5. Voedselprobleem verkleinen

Steeds meer boeren bedrijven precisielandbouw en managen hun bedrijf vanachter hun laptop, op basis van data verkregen uit sensoren en drones. In een oogopslag zien zij hoe het is gesteld met de welzijn van hun dieren, de stand van de melkproductie of de staat van de bodem. Verderop in de voedselketen zorgen RFID-chips voor een steeds efficiëntere monitoring en distributie van de voedselproducten.

Het Friese loonbedrijf Christel Thijssenit gaat met een drone bij boeren tijdens het groeiseizoen de gewasgroei in beeld brengen. De drones zijn voorzien van camera’s die de akkers nauwkeurig in beeld brengen. De oplossing verwerkt de foto’s tot perceelkaarten die per plek inzicht verschaffen in onder meer het bladoppervlak en de gewasontwikkeling.

6. Duurzamere energieproductie en -verbruik

We kennen vrijwel allemaal wel de slimme meters en thermostaten van onder meer Nest. Deze verschaffen niet alleen meer inzicht, maar bieden ook een krachtig hulpmiddel om energieverbruik beter in de hand te houden. Het zijn de eerste stappen op weg naar het zogenoemde Smart Grid, wat in de toekomst voor een betere afstemming van vraag en aanbod van energie moet zorgen. Maar sensordata kan de energiereductie en CO2-uitstoot in onder meer de industrie drastisch verminderen. Een succesvol voorbeeld vind je bij het Engelse Aggregate Industries. Zij voorzagen 40 van hun asfaltfabrieken met sensoren. De maatregel moet de CO2-uitstoot de komende 5 jaar terugbrengen met 50.000 ton, het equivalent van 390.000 vluchten van Londen naar Parijs.

7. Betere gezondheidszorg

Ook de gezondheidszorg heeft baat bij Internet of Things-toepassingen. Een spectaculair voorbeeld komt van Proteus. Deze Amerikaanse fabrikant ontwierp een minuscule sensor die in medicijnen past. Een speciale pleister op het lichaam van de patiënt meet niet alleen biometrische waarden als hartslag en activiteit, maar ook wanneer voor de laatste keer het medicijn is ingenomen. De sensor stuurt namelijk een uniek signaal uit wanneer deze in contact komt met maagsap. Concrete praktijktoepassingen van het Internet of Things staan nog in de kinderschoenen. Maar de eerste innovaties zijn veelbelovend en smaken absoluut naar meer.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie