Generatiekloof op werkvloer: frictiemet Gen Z

Generatiekloof op werkvloer: frictiemet Gen Z

Redactie Baaz

Van babyboomers tot Gen Z: zelden deelden zoveel generaties tegelijk dezelfde werkvloer. Dat levert waardevolle perspectieven en samenwerking op, maar ook onderlinge spanningen - vooral rondom Gen Z. Dat blijkt uit onderzoek van Ormit Talent.

De jongste generatie staat bekend om haar uitgesproken meningen, hang naar autonomie en digitale souplesse. Toch ervaren veel collega’s, van millennials tot boomers, juist met deze groep de meeste wrijving.

Waar wringt het tussen Gen Z en andere generaties?

Uit het onderzoek van Ormit Talent blijkt dat babyboomers en Gen X het samenwerken met Gen Z het lastigst vinden. Ook millennials, qua leeftijd nog het dichtst bij, geven aan dat Gen Z de meest uitdagende generatie is om mee samen te werken. Waarom? Denk aan botsende verwachtingen rond werkmentaliteit, communicatie en hiërarchie.

Zo verwacht Gen Z bijvoorbeeld persoonlijke aandacht en directe feedback, terwijl oudere generaties gewend zijn aan hiërarchische structuren en indirecte communicatie. En waar Gen Z streeft naar een optimale werk-privébalans, zien sommigen dat als gebrek aan inzet of loyaliteit.

Wat zoekt Gen Z en hoe speel je daarop in?

Toch heeft deze generatie ondernemers veel te bieden. Gen Z’ers zijn digitaal vaardig, kritisch en creatief. Ze zoeken betekenis in hun werk en willen bijdragen aan een groter geheel met leiderschap dat inspeelt op deze waarden. Denk hierbij aan autonomie, waardering en groeimogelijkheden – vergroot niet alleen de betrokkenheid van jonge medewerkers, maar verstevigt ook de innovatiekracht van het bedrijf.

Belangrijk is wel dat managers niet blijven hangen in stereotypes. Een meerderheid van de Gen Z’ers herkent zich namelijk níet in het imago van ‘kritisch, rebels en lui’ – maar wíl wel gezien worden als individueel talent met ambitie.

Generatiemanagement als strategisch voordeel

Ondanks het toenemende belang van generatiemanagement, geeft slechts een derde van de oudere generaties aan dat hun manager hier actief mee bezig is. Bij Gen Z zelf ligt dit percentage hoger: de helft ziet dat hun leidinggevende aandacht besteedt aan generatieverschillen.

En dat is niet voor niets. Meer dan 70 procent van Gen Z vindt dat de generatiekloof toeneemt – en dus ook het risico op miscommunicatie, verloop of verminderde samenwerking. Voor ondernemers ligt hier een kans: wie actief stuurt op intergenerationele samenwerking, creëert niet alleen rust op de werkvloer, maar versterkt ook de prestaties van teams.

Van frictie naar flow: zo benut je generatieverschillen

De generatiekloof is gelukkig niet overbrugbaar; op deze manier dicht je de afstand tussen - en binnen - generaties.

Zet in op reversed mentoring

Laat jong en oud van elkaar leren. Gen Z helpt collega’s bij digitale skills; oudere medewerkers bieden structuur en ervaring.

Investeer in verbindend leiderschap

Managers die luisteren, vertrouwen geven en verschillen erkennen, zijn effectiever in het aansturen van gemixte teams.

Creëer een cultuur van wederzijds respect

Laat generaties hun verhaal delen, voorkom stereotypering en stimuleer open gesprekken over verwachtingen en werkstijlen.

Bied maatwerk in leiderschap en ontwikkeling

Gen Z verlangt andere coaching dan Gen X. Wie hierop inspeelt, vergroot de betrokkenheid van alle generaties.

Generatiekloof op de werkvloer is geen obstakel

De generatiekloof is geen obstakel, maar een kans, mits je die als ondernemer bewust aanpakt. Door actief te investeren in generatiemanagement, voorkom je spanningen én zet je de unieke kracht van elke generatie om in duurzaam concurrentievoordeel.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie