Geld reserveren voor de btw en inkomstenbelasting: hoe pak je het aan?

Geld reserveren voor de btw en inkomstenbelasting: hoe pak je het aan?

Redactie Baaz
Heb je als startende zzp’er je eerste omzet behaald? Wat een heerlijk gevoel! Het wordt nu zaak dat je de financiën goed op orde houdt. Je kunt je geld beter niet in een keer uitgeven, omdat je ook nog geld moet overhouden voor de belasting. Maar hoeveel moet je ongeveer reserveren voor het afdragen van de btw en voor inkomstenbelasting?

 

Btw reserveren

Als zelfstandig ondernemer stuur je vaak een factuur naar je klanten. Op deze factuur staat de prijs voor je geleverde product of dienst, samen met een bedrag aan btw. Meestal betreft dit 21% van de kosten, maar in sommige gevallen geldt een lager btw-tarief van 9%. In slechts enkele gevallen zijn producten of diensten belastingvrij.

Het btw-tarief dat je doorberekent aan de klant, moet je later afdragen aan de Belastingdienst in de vorm van omzetbelasting. Dit doet je in de regel eens per kwartaal. De bedragen die je als btw binnenkrijgt, worden door de Belastingdienst niet gezien als inkomsten, omdat je in feite belasting int voor de Belastingdienst.

Een rekenvoorbeeld: je verkoopt een product van € 100. Over dit product wordt 21% btw berekend. Van je klant vraag je daarom €121 euro. Die € 21 betaal je uiteindelijk terug aan de Belastingdienst en moet je dus reserveren. Zodra je de btw-aangifte doet, heb je dit bedrag direct tot je beschikking om af te dragen. De btw die je betaalt kun je ook verrekenen als voorbelasting. Zo kun je de btw die je betaalt over een zakelijke aankoop terugvorderen wanneer je btw-aangifte doet bij de Belastingdienst. Op deze manier verreken je de betaalde btw over zakelijke kosten die je maakt met de btw die je ontvangt van je klanten.

Bedrag apart houden voor inkomstenbelasting

Als zzp’er betaal je naast omzetbelasting ook inkomstenbelasting. De hoogte van de inkomstenbelasting hangt af van hoeveel inkomsten je genereert en in welke belastingschijf de inkomsten thuishoren. Tot welk bedrag je inkomsten binnen een bepaalde schijf vallen, verandert over het algemeen jaarlijks. Het is daarom verstandig ieder jaar opnieuw te berekenen hoeveel geld je verwacht nodig te hebben om de inkomstenbelasting te voldoen, zodat je dit apart kunt zetten.

De inkomstenbelasting wordt berekend over de winst die je maakt, in het rekenvoorbeeld € 100. Afhankelijk van de belastingschijf waarin het valt, betaal je hierover een percentage winst. Valt het in de eerste schijf dan betaal je in 2021 ongeveer 37% belasting, wat neerkomt op € 37. Wel kun je dit bedrag nog verlagen door aftrekposten toe te passen. Wil je er zeker van zijn dat je voldoende reserveert voor het betalen van je inkomstenbelasting? Houd dan standaard een bedrag apart dat neerkomt op 40% van je winst. 

Bereken je verwachte inkomsten

Om een preciezere inschatting te kunnen maken van de inkomstenbelasting die je verschuldigd bent, kun je via Knab berekenen wat je verwachte netto jaarinkomen is. Door de jaarwinst in te schatten, weet je beter hoeveel geld je apart moet houden voor de inkomstenbelasting. Om bedragen apart te houden voor de btw en andere belastingen, kun je het beste aparte spaarrekeningen aanmaken. Zo houd je je gereserveerde bedragen gescheiden van de rest van je vermogen, waardoor je overzicht behoudt.  

Eenvoudiger boekhouden

Wil je je boekhouding nog makkelijker maken? Dan kun je met behulp van een boekhoudkoppeling jouw administratie gemakkelijk koppelen aan je bankrekening. Daarmee worden al je financiële transacties automatisch in je boekhoudpakket geïmporteerd.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie