Geld lenen voor je bedrijf

Redactie Baaz
Heb je een eigen bedrijf of ben je van plan er een te starten? Of wil je binnenkort een bedrijf overnemen?

Dan ben je beslist niet de enige, want het aantal ondernemers zit flink in de lift. Zowel startende ondernemers als bedrijven die al een tijdje bezig zijn, hebben op bepaalde momenten een flinke som geld nodig. Misschien wil jij je bedrijf uitbreiden of een groter winkelpand huren. 

Een andere reden om geld te willen lenen kan zijn dat je je grenzen wilt verleggen en internationaal wilt gaan opereren. Wat de reden ook is, je hebt het bedrag dat je nodig hebt vast niet op de bank staan. Dan moet je als bedrijf dus geld lenen. Er zijn verschillende manieren om als bedrijf een lening te regelen. 

Geld lenen bij banken

Om te beginnen kun je een lening aanvragen bij een bank. Voor veel ondernemers is dit de eerste keus. Wel moet je er rekening mee houden dat banken vrij strenge eisen kunnen hebben voor zakelijke leningen. Voor startende bedrijven kan het daardoor lastig zijn om bij een bank een lening te krijgen, maar met een goed onderbouwd ondernemingsplan neem je al de eerste horde. 

Bij veel banken is een rekening courant krediet ook mogelijk. Dat is een doorlopend krediet waarbij je rood mag staan. Hiermee kun je bijvoorbeeld nieuwe collecties voor je kledingwinkel kopen. Of misschien wil je je bedrijfspand uitbouwen omdat je extra ruimte nodig hebt. Er is nog een derde optie, namelijk leasen. 

Stel dat bepaalde landbouwmachines van een boer aan vervanging toe zijn. Dan kan hij of zij nieuwe kopen, maar ze ook via de bank leasen. Deze vorm van financiering is ook geschikt voor bijvoorbeeld een tandarts die nieuwe apparatuur nodig heeft. In het geval van leasen betaalt de ondernemer een bepaalde periode elke maand een vast bedrag aan de bank.

Alternatieve bedrijfslening

Wat minder bekend, maar ook prima om bij aan te kloppen voor een zakelijke lening, is de stichting Qredits. De overheid werkt daarin samen met een aantal Nederlandse banken om ondernemers financieel te helpen. Je betaalt elke maand een stukje van de lening en rente terug. Voor startende ondernemers is het in bepaalde gevallen mogelijk bij het UWV een lening te krijgen. 

Soms lukt het ondernemers niet om bij een bank geld te lenen, of ze willen het niet. Een alternatief is dan crowdfunding, waarbij particulieren of bedrijven kunnen besluiten geld te steken in jouw idee of onderneming. Daarnaast kun je ook gaan voor het lenen van geld bij vrienden of familie. Wees daar wel voorzichtig mee; volg deze tips om het goed te doen. 

Geld lenen bij andere aanbieders

Het is natuurlijk ook mogelijk om geld te lenen bij een commerciële aanbieder van bedrijfsleningen. Als je hiervoor kiest, vergelijk dan wel van tevoren de rentetarieven, kosten en voorwaarden. Die kunnen flink verschillen en je wilt natuurlijk een zo gunstig mogelijke lening afsluiten. 

Op internet vind je verschillende vergelijkingssites die je helpen de voor jou geschiktste en voordeligste aanbieder te kiezen. Wel stellen deze geldschieters net als banken voorwaarden aan ondernemers die een lening willen afsluiten. Kijk dus eerst of jouw bedrijf daaraan voldoet.
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie