Geld lenen voor je bedrijf

Redactie Baaz
Heb je een eigen bedrijf of ben je van plan er een te starten? Of wil je binnenkort een bedrijf overnemen?

Dan ben je beslist niet de enige, want het aantal ondernemers zit flink in de lift. Zowel startende ondernemers als bedrijven die al een tijdje bezig zijn, hebben op bepaalde momenten een flinke som geld nodig. Misschien wil jij je bedrijf uitbreiden of een groter winkelpand huren. 

Een andere reden om geld te willen lenen kan zijn dat je je grenzen wilt verleggen en internationaal wilt gaan opereren. Wat de reden ook is, je hebt het bedrag dat je nodig hebt vast niet op de bank staan. Dan moet je als bedrijf dus geld lenen. Er zijn verschillende manieren om als bedrijf een lening te regelen. 

Geld lenen bij banken

Om te beginnen kun je een lening aanvragen bij een bank. Voor veel ondernemers is dit de eerste keus. Wel moet je er rekening mee houden dat banken vrij strenge eisen kunnen hebben voor zakelijke leningen. Voor startende bedrijven kan het daardoor lastig zijn om bij een bank een lening te krijgen, maar met een goed onderbouwd ondernemingsplan neem je al de eerste horde. 

Bij veel banken is een rekening courant krediet ook mogelijk. Dat is een doorlopend krediet waarbij je rood mag staan. Hiermee kun je bijvoorbeeld nieuwe collecties voor je kledingwinkel kopen. Of misschien wil je je bedrijfspand uitbouwen omdat je extra ruimte nodig hebt. Er is nog een derde optie, namelijk leasen. 

Stel dat bepaalde landbouwmachines van een boer aan vervanging toe zijn. Dan kan hij of zij nieuwe kopen, maar ze ook via de bank leasen. Deze vorm van financiering is ook geschikt voor bijvoorbeeld een tandarts die nieuwe apparatuur nodig heeft. In het geval van leasen betaalt de ondernemer een bepaalde periode elke maand een vast bedrag aan de bank.

Alternatieve bedrijfslening

Wat minder bekend, maar ook prima om bij aan te kloppen voor een zakelijke lening, is de stichting Qredits. De overheid werkt daarin samen met een aantal Nederlandse banken om ondernemers financieel te helpen. Je betaalt elke maand een stukje van de lening en rente terug. Voor startende ondernemers is het in bepaalde gevallen mogelijk bij het UWV een lening te krijgen. 

Soms lukt het ondernemers niet om bij een bank geld te lenen, of ze willen het niet. Een alternatief is dan crowdfunding, waarbij particulieren of bedrijven kunnen besluiten geld te steken in jouw idee of onderneming. Daarnaast kun je ook gaan voor het lenen van geld bij vrienden of familie. Wees daar wel voorzichtig mee; volg deze tips om het goed te doen. 

Geld lenen bij andere aanbieders

Het is natuurlijk ook mogelijk om zakelijk krediet aan te vragen bij commerciële aanbieders die online actief zijn. Volgens financiële vergelijkingswebsite Bankr is zakelijk lenen steeds populairder aan het worden. Met name FinTech bedrijven, zoals New10, Bridgefund, Qeld en Floryn, bieden de optie om snel zakelijk geld te lenen, zegt Bankr. Dit doen zij d.m.v. nieuwe techieken waarbij snel koppelingen met de KvK en zakelijke banken worden gemaakt. Volgens Bankr gaan zakelijke leningen door een digitale revolutie. Zowel het MKB als ZZP’er kunnen online binnen enkele minuten zakelijk geld lenen, legt Bankr uit. Deze nieuwe snelle manier van zakelijk lenen vraagt wel om extra oplettendheid van ondernemers. Voor je het weet zit je vast aan een zakelijke lening met bijhorende rentekosten. Bankr vergelijkt zakelijke leningen van Bridgefund, B2Businesslening en New10, en merkt ook op dat zakelijke leningen zeer snel worden afgesloten. Het zorgvuldig nalopen van zakelijke voorwaarden, rente en de hoogte van de eventuele boeterente bij vervroegd aflossen, zijn cruciaal alvorens je een handtekening zet onder een bedrijfslening.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie