Arbeidsmarkt flexibeler

ING: economische groei stuwt aantal nieuwe ondernemers

Bart Remmers
In 2018 zullen circa 139.000 nieuwe ondernemers starten, Dat is 2 procent meer dan vorig jaar.

Het huidige economische klimaat biedt op alle fronten kansen voor startende ondernemers. De economische groei houdt aan, er blijft behoefte aan flexibiliteit en de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe.

Het aantal starters groeide in 2017 onverminderd door (+4 procent) en kwam met 137.000 op het hoogste niveau sinds het begin van de tellingen in 2009. Door de goed draaiende economie (met een verwachte groei van bijna 3 procent) zien veel mensen mogelijkheden om voor zichzelf te beginnen, zo berekende ING.

Dit geldt niet alleen voor startende ZZP’ers, maar ook voor innovatieve ondernemers die een gat in de markt zien. Al met al is de verwachting dat het aantal starters dit jaar met circa 2 procent stijgt tot 139.000.

Vooral mogelijkheden in bouw en transport

In de meeste sectoren nam het aantal starters in 2017 toe. De grootste stijging deed zich voor in de bouw (+21 procent) die nog altijd profiteerde van een sterk groeiende woningmarkt en de daaruit voortkomende vraag naar verbouwingen.

Ook de transportsector liet vorig jaar een sterke groei zien (+12 procent). Naast een toename van zelfstandige vrachtwagenchauffeurs was er tevens sprake van een sterke stijging van het aantal koeriers, zowel zelfstandige pakketbezorgers als maaltijdbezorgers. Met de komst van online platformen als Uber en Werkspot is het voor ZZP’ers eenvoudiger geworden om aan opdrachten te komen. Dit verlaagt de drempel om als ZZP’er aan de slag te gaan.

Behoefte aan flexibiliteit houdt aan

In de afgelopen tien jaar is de arbeidsmarkt, met name door de economische crisis, flexibeler geworden. Het aandeel vaste contracten is gedaald ten gunste van flexibele contracten en ZZP’ers. Ondanks dat het aantal vaste banen in de huidige markt weer toeneemt, blijft er zowel bij werkgevers als werknemers behoefte aan flexibiliteit.

Werkgevers willen meer flexibiliteit om snel in te kunnen spelen op veranderende marktomstandigheden. Daarnaast zijn steeds meer werknemers op zoek naar een flexibele werkomgeving waarin zij zelf bepalen wanneer, hoeveel en waar wordt gewerkt.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart