Geld lenen van familie of vrienden? Een paar tips

Geld lenen van familie of vrienden? Een paar tips

Redactie Baaz

Het is erg fijn als jij mensen in je omgeving hebt die beschikken over de middelen om je te helpen met het opstarten van een bedrijf. Zo zou je bijvoorbeeld geld kunnen lenen van een goede vriend of een familielid. Maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Geld lenen van familie of vrienden op een goede manier

Geld lenen van vrienden of familie kan een fijn alternatief zijn voor het lenen via een bank. Maar het is ook meteen een stuk persoonlijker om met een familielid over geldzaken te spreken dan met een professionele bankier. Daarom is het verstandig om ook die goede kennis of oom te behandelen hoe je dat ook zou doen als je met een investeerder in zee zou gaan. Een paar tips.

Behandel de geldverstrekker als een vreemde

Dit klinkt natuurlijk raar omdat je de investeerder waarschijnlijk persoonlijk en goed kent. Maar toch is het belangrijk om dan ook te doen alsof dat niet zo is. Zorg ervoor dat het een formele overeenkomst is en dat het een en ander op papier wordt gezet. Eigenlijk precies zoals je dat ook met een professionele bankier zou doen.

Schakel een advocaat in

Wanneer mensen investeren in iets willen ze graag weten waar het geld precies naartoe gaat. En als je de investeerder in kwestie ook nog eens persoonlijk kent kan het ongemakkelijk worden als deze persoon zich gaat bemoeien met je bedrijf of idee. Maak daarom duidelijke en schriftelijke afspraken en laat deze dan checken door een advocaat. Better safe than sorry.

Giften

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een vriend of familielid een schenking doet. Echter, wanneer jij successen behaalt kunnen deze mensen een tegenprestatie verwachten. Als iemand jou een gift wil geven, zorg er dan voor dat dit ook op die manier op papier komt te staan om een toekomstige ongemakkelijke situatie te voorkomen.

Lening

Als het uitkomt op een lening, denk dan na over de manier van terugbetalen. Doe je dit liever middels een vast schema? Of laat je het liever afhangen van je cash flow? Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je een bepaald percentage van de inkomsten afdraagt aan de verstrekker van de lening. Hierdoor heb je als het ware wat meer lucht en vrijheid dan bij een vast schema.

Deze tips zijn afkomstig uit het boek Finance Your Business van Entrepreneur Media.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie