Gastexpert: Heel Nederland meer inzicht in zijn pensioen
Gastexpert: Heel Nederland meer inzicht in zijn pensioen

Gastexpert: Heel Nederland meer inzicht in zijn pensioen

Redactie Baaz

Betere communicatie is hard nodig

Pensioencommunicatie kan beter. Veel werknemers zien vooral op tegen de bergen papier en vallen over het versnipperde karakter van de informatie. Zeker als ze pensioen bij verschillende uitvoerders hebben. Het blijkt keer op keer ingewikkeld om pensioenen eenvoudig te maken. Met steeds meer infographics en animaties probeert men het tij te keren, maar een overzicht ontbreekt.

Gelukkig zijn er ook andere verbeteringen op komst:

Digitale communicatie wordt de standaard. Buiten het feit dat het enorm kostbaar is om bijvoorbeeld jaarlijks miljoenen uniforme Pensioenoverzichten (UPO’s) te versturen, heeft het meer voordelen. Dit maakt het mogelijk om in brieven linkjes op te nemen naar sites of filmpjes. Op deze manier kun je gelaagdheid brengen in je communicatie.

De startbrief wordt vervangen door Pensioen 1-2-3. Iedere werknemer die aan een nieuwe pensioenregeling deelneemt, krijgt een startbrief. Vanaf 2016 wordt deze vervangen door Pensioen 1-2-3. Hierdoor kunnen werknemers eenvoudig, vaak met behulp van icoontjes, zien wat voor type pensioenregeling ze hebben. Die icoontjes zijn voor alle verzekeraars en pensioenfondsen gelijk. Vergelijkbaar dus! Wil je meer gedetailleerde informatie, dan kun je die krijgen in laag twee of laag drie.

Uit onderzoek van Zwitserleven blijkt dat bijna twee derde van de werknemers niet over genoeg informatie beschikt om vast te kunnen stellen of het pensioeninkomen na hun afzwaaien voldoende is. Om daar verbetering in aan te brengen hebben we PensioenInzicht ontwikkeld. Met deze handige tool heb je direct antwoord op deze vragen.

Nú inzicht in uw pensioenen

We willen iedere Nederlander meer inzicht geven in zijn of haar pensioen. Niet alleen bij ons, maar in alle pensioenen. Ook die je bij andere verzekeraars en pensioenfondsen hebt opgebouwd. Je hoeft niet eens klant te zijn bij Zwitserleven om toegang te krijgen. Met PensioenInzicht tonen we het totaal opgebouwde pensioen in een eenvoudige grafiek, bruto en netto. We vergelijken het pensioen met het inkomen op dit moment. Zo krijgt de gebruiker direct inzicht of het voldoende is. En nee, aan het eind hebben we niet allerlei banners opgenomen om klanten naar binnen te trekken. Informeren over het inkomen voor later, dat is het doel.

Met de juiste informatie de juiste beslissingen nemen

De laatste jaren verandert er ontzettend veel rond het pensioen van werknemers. De overheid trekt zich verder terug en de werknemer moet meer zelf regelen. Wij voelen de verantwoordelijkheid om ze hierover te informeren. Bijvoorbeeld met begrijpelijke animaties en tools zoals PensioenInzicht. Want als werknemers zelf in actie moeten komen, dan moeten zij wel de juiste informatie hebben.

Hoe werkt het?

PensioenInzicht is via de homepage van Zwitserleven te bekijken. Inloggen gaat veilig en simpel met DigiD. Het systeem ziet zo direct of er een klant inlogt of niet. Zo ja, dan zie je meteen de resultaten. Ben je geen klant of heb je ergens anders pensioen opgebouwd, dan kun je die gegevens uploaden. Je hoeft niet zelf allerlei getallen op te zoeken en over te typen. De pensioenen worden door de tool automatisch op de juiste plek gezet. Met deze informatie kun je aan de slag. Door met de ‘sliders’ te schuiven krijg je antwoord op vragen zoals:

  • Hoe hoog wordt mijn inkomen als ik eerder of later met pensioen ga?
  • Wat levert sparen mij op als ik nu begin met sparen?
  • Wat krijgt mijn partner als ik overlijd?
  • Heb je een beleggingspensioen bij Zwitserleven? Dan kun je bovendien het effect zien als de beleggingen mee- of tegenzitten.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie