Garantie op mkb-financiering door Kamp
Voor mkb-financierders

Garantie op mkb-financiering door Kamp

Redactie Baaz
Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil geldschieters stimuleren om het mkb van krediet te voorzien. Om deze reden stelt hij vierhonderd miljoen euro aan overheidsgarantie beschikbaar voor personen die geld willen uitlenen aan het midden- en kleinbedrijf.

Grote behoefte

Kamp noemt het mkb de motor van de Nederlandse economie en onmisbaar voor het versterken van het voorzichtige economische herstel. Sinds de financiële crisis is het voor het mkb moeilijker geworden om aan krediet te komen. De vraag naar kapitaal vanuit het bedrijfsleven is gedaald, maar de kredietverstrekkers houden tegelijkertijd hun geld in hun zak. Dit betekent vaak dat mkb's niet kunnen doorgroeien. 'Er is dan ook een grote behoefte aan nieuwe financieringsmogelijkheden voor het mkb', aldus de minister.

Grote uitdaging

De voorzitter van MKB-Nederland, Michaël van Straalen, is blij met de overheidsgarantie: 'Het is dringend noodzakelijk dat er snel nieuwe alternatieve financieringsmogelijkheden komen voor het mkb. Aanbieders zijn er ook, maar die lopen tegen de grote uitdaging aan dat ze zelf ook funding nodig hebben en dat is moeilijk te krijgen. De regeling waar Kamp mee komt zet het vliegwiel in beweging.'

Acht weken

Potentiële mkb-financierders die gebruik willen maken van deze garantie hebben acht weken de tijd om hun plannen in te dienen bij het ministerie van Economische Zaken. De overheid geeft een garantie van tachtig procent van de financiering bij een eventuele samenwerking. 'De nieuwe regeling kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor financieringsconstructies die werkkapitaal verstrekken. Daar is veel behoefte aan in het mkb', aldus van Straalen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie