Ford schrapt banen en sluit fabrieken

Fenna Kiebert
Ford wil eind 2020 twaalfduizend banen geschrapt hebben. Dat wil het automerk doen door tegen die tijd 6 van zijn 24 fabrieken gesloten te hebben. Op deze manier hoopt Ford meer te verdienen en dus weer winstgevend te worden.

Ford presenteerde begin dit jaar een meerjarenplan om het bedrijf te herstructureren. De fabrieken sluiten en mensen ontslaan, is hier een onderdeel van. Er wordt verwacht dat dit plan zo’n 11 miljard dollar (9,7 miljard euro) op gaat leveren. Met dit geld wil Ford zich focussen op elektrische en zelfrijdende auto’s. Ford laat weten dat de fabrieken die zullen sluiten, zich in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland bevinden. De mensen die in deze landen in een Fordfabriek werken, zullen hun baan verliezen. Daarnaast zullen verschillende mensen die werkend zijn in Duitsland en Spanje, ontslagen worden.

LEES OOK: Maak kennis met de nieuwe Ford Puma

Gehele auto-industrie 

Niet alleen Ford heeft het moeilijk. In de gehele auto-industrie hebben bedrijven het moeilijk door de teruglopende vraag naar auto’s en andere voertuigen. Bij de Britse bedrijven speelt vooral de Brexit een grote rol. Daarnaast stijgen de kosten voor de ontwikkeling van zuinigere auto's en hybride en elektrische modellen. Sommige automerken passen bestaande motoren aan om aan nieuwe overheidseisen te voldoen. Deze aanpassing is ook een behoorlijke kostenpost.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna