Flexbedrijven krijgen te maken met forse groei

Bart Remmers
De flexbranche maakt een forse groei door en het gaat de flexondernemers voor de wind. Niet alleen de kleinere uitzendbureaus groeien snel, ook de grotere spelers in markt (top 5- 15) boekten vorig jaar forse omzetgroei.

Het gat met de ‘Grote 4’ onder leiding van Randstad wordt dan ook steeds kleiner, blijkt uit de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2018 die is gepubliceerd. In de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2018 staan de honderd grootste uitzendbureaus, detacheringsbureaus, payrollbedrijven en managed service providers in Nederland op basis van hun omzet in 2017. Het gaat hierbij alleen om bedrijven die vrijwillig hebben meegewerkt aan het samenstellen van de ranglijst. 

De totale omzet van de honderd deelnemende bedrijven bedraagt 14,59 miljard euro, ruim de helft (50,3%) van de totale marktomvang. De Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2018 geeft daarmee een representatief beeld van de omzetontwikkeling in de flexbranche.

Forse omzetgroei 

Opvallendste conclusie is dat de meeste flexbedrijven hun omzet fors hebben zien groeien vorig jaar. De Top-100 van de Flexmarkt Omzetranglijst 2018 groeide met 10,9 procent. Bijna driekwart van de flexbureaus uit de Top-100 groeide sneller dan de markt. ‘Slechts’ 14 flexbureaus zagen hun omzet vorig jaar dalen.

Randstad blijft veruit de grootste uitzendorganisatie van Nederland, met een omzet van ruim 3,33 miljard euro in 2017. De traditionele top-4 (Randstad Groep NL, USG People NL, ManpowerGroup NL en Adecco Group NL) kende gemiddeld een omzetgroei in 2017 van 6,1 procent, iets minder dus dan de gemiddelde marktgroei.

Subtop

Vooral de flexbedrijven in de subtop deden het goed; de top-15 exclusief de Grote 4 behaalden vorig jaar gemiddeld een omzetgroei van 15,9%. Gevolg is ook dat het gat tussen de traditionele top-4 en de rest steeds kleiner wordt. 

In die subtop zijn enkele flexbedrijven die mede door overnames snel zijn gegroeid, zoals HeadFirst Source Group (HeadFirst, Source, Proud), Pay for People Group (inclusief Tentoo), Between Staffing (inclusief FastFlex) en House of HR (AccentCovebo, Continu, Redmore). 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart