Factoren die de leaseprijs van een elektrische auto beïnvloeden

Factoren die de leaseprijs van een elektrische auto beïnvloeden

Redactie Baaz

Wil je graag elektrisch rijden, maar beschik je niet over het geld om zo’n auto te kopen? Geen probleem, want een elektrische auto leasen behoort ook tot de mogelijkheden. Je betaalt dan een vast bedrag per maand. Hoeveel je precies betaalt, kunnen we helaas niet zeggen. De leaseprijs hangt namelijk af van een aantal factoren. Om je hier wat meer inzicht in te geven, hebben we de factoren hieronder voor je op een rijtje gezet.

Prijs van de auto

We beginnen direct met de belangrijkste factor, namelijk de prijs van de auto. Dit is het eerste waar leasemaatschappijen naar kijken om de leaseprijs vast te stellen. Wil je een nieuwe elektrische auto private leasen? Dan betaal je een hoger bedrag per maand dan wanneer je voor een occasion kiest. Een occasion is immers al gebruikt, waardoor hij minder geld waard is. Uiteraard spelen ook zaken als het merk, het model en de opties van de auto mee in de leaseprijs.

Leasevorm

Wie denkt dat de leaseprijs alleen bepaald wordt door de auto zelf, heeft het mis. De leasevorm speelt namelijk ook een rol in de maandelijkse kosten. Wanneer je als particulier een auto wilt leasen, is de kans groot dat je voor private lease kiest. Je betaalt in dat geval niet alleen voor de auto. Ook zaken als reparatie, onderhoud, wegenbelasting en autoverzekering zijn bij de prijs inbegrepen. Bij financial lease is dit niet het geval, want hier zijn alle bijkomende kosten voor eigen reken. Aangezien private lease uitgebreider is dan financial lease, denk je misschien dat laatstgenoemde leasevorm goedkoper is. Toch is dit niet altijd het geval. Bij financial lease ben je namelijk direct economisch eigenaar van het voertuig. Hierdoor liggen de maandelijkse kosten vaak hoger dan bij private lease, want bij deze leasevorm blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij. Je levert hem aan het einde van het contract weer in, terwijl de auto bij financial lease van jou is als het contract is afgelopen.

Looptijd van het leasecontract

Wie een auto leaset, bepaalt in grote lijnen zelf hoe het leasecontract eruit komt te zien. Zo bepaal je bijvoorbeeld wat de looptijd van het contract is. Deze keuze is van invloed op de leaseprijs. Op het eerste gezicht lijkt een korte looptijd misschien interessant, maar dat is lang niet altijd het geval. Je betaalt namelijk een hoger bedrag per maand als je voor een kortere looptijd kiest.

Kilometrage

Bij het afsluiten van een leasecontract kies je een kilometerbundel. Hoe groter deze bundel, des te hoger de leaseprijs. Rijd je meer kilometers met de elektrische auto dan je bij het afsluiten van het leasecontract hebt aangegeven? Dan volgt er een naheffing van de leasemaatschappij. Hierdoor wordt leasen duurder. Kies daarom nooit lukraak een kilometerbundel, maar denk hier goed over na.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie