Extra Handen bij MAX; in de zorg

Extra Handen bij MAX; in de zorg

Redactie Baaz

Bibiche, Linda, Iman en Marco, vier uitkeringsgerechtigden, laten zich omscholen tot medewerkers in de zorg. Ze beginnen enthousiast, maar wat doen ze als ze eenmaal geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid van ons zorgsysteem? Geven ze op, zoals velen voor en met hen, of herpakken ze zichzelf en gaan ze door? 2Doc: Extra Handen is op donderdag 6 juli om 22.20 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Zorgtekort

Nederland vergrijst en het zorgtekort wordt met de dag groter. De Gemeente Rotterdam besloot daarom tot de start van het project WelSlagen. Ze zijn op zoek gegaan naar uitkeringsgerechtigden met een grote liefde voor de zorg. Het gaat hierbij om mensen die niet zozeer over de juiste papieren beschikken, maar door hun persoonlijke ervaringen weten wat zorgen voor een ander is. In een traject van vijf maanden worden zij voorbereid op een baan en opleiding Helpende of Verzorgende in de ouderenzorg. Er is grote belangstelling voor het project en de aanmeldingen stromen binnen. De deelnemers beginnen vol enthousiasme aan de omscholing, maar hebben ze uiteindelijk genoeg veerkracht om hun weg te vinden in het huidige zorgstelsel en zich hier te handhaven?

zorg

Wie?

Bibiche (38), moeder van drie kinderen, zorgt al haar hele leven voor anderen. Na een roerig verleden stapt ze nu vol enthousiasme in het project WelSlagen. Linda (53) is moeder van vier kinderen en slachtoffer van de toeslagenaffaire. Gepokt en gemazeld wil ze zich nu richten op een toekomst in de zorg. Iman (43) wil haar toekomstige patiënten omringen met liefde en warmte en stapt vanuit die gedachte het traject in. Marco (56) heeft tot voor kort als havenarbeider en vrachtwagenchauffeur gewerkt. Zijn vader is drie jaar geleden overleden en Marco was zijn mantelzorger. Hij hoopt zijn ervaring nu in te kunnen zetten als verpleegkundige.
Alle vier zijn ze door de strenge selectie gekomen en starten ze met de opleiding. Hoewel ze allemaal heel verschillend zijn, delen ze het gevoel dat ze op een keerpunt in hun leven staan. Ze willen hun situatie doorbreken en echt iets betekenen voor de samenleving.

De regie van de documentaire is in handen van Joost van der Wiel. Hij studeerde in 2010 af aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam (film) met Soles of Ethiopia. In 2016 maakte Joost samen met Conijn Film de succesvolle documentaire De Hoeder, later gevolgd door de documentaire Drømmeland.

 

zie ook: op Baaz

Werkgevers zetten onvoldoende in op behoud van personeel

Dire Straits bovenaan Evergreen Toplijst van de Jaren 80

 

 

 

 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie