Export groeit met bijna 1 procent in mei

Export groeit met bijna 1 procent in mei

Redactie Baaz

Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in mei 0,8 procent groter dan in mei 2022, meldt het CBS. Er zijn vooral meer transportmiddelen, machines en apparaten uitgevoerd. De export van chemische en metaalproducten was lager dan een jaar eerder. Het volume van de goederenimport was in mei 3,0 procent kleiner dan in mei 2022.

Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in juli ongunstiger dan in mei.

Omstandigheden voor export in juli ongunstiger

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in juli ongunstiger dan in mei. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de wisselkoersen ongunstiger was en het Duitse en Europese producentenvertrouwen negatiever waren. Ook het oordeel van de Nederlandse en Europese industriële ondernemers over de buitenlandse orders verslechterde.

 

LEES OOK: Exportkredietverzekering verduurzaamt en ondersteunt steeds meer mkb-bedrijven in 2022

LEES OOK: Economisch beeld negatiever

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie