Elektrische auto niet voor iedereen betaalbaar

Jordi Smit
De elektrische auto raakt steeds vertrouwder in het Nederlandse straatbeeld. Langzaamaan moet de schonere manier van rijden de overhand gaan nemen, maar dan moet de aankoop natuurlijk wel betaalbaar zijn. Dat blijkt vaak niet zo te zijn voor een modaal gezin.

Verkoop elektrische auto

Het is de bedoeling dat de verkoop van de elektrische auto de komende jaren blijft stijgen. De goedkopere auto's, die steeds meer op de markt raken, moet de elektrische automarkt een zwieper vooruit geven. Het is echter de vraag of dit daadwerkelijk eraan gaat bijdragen dat we over een paar jaar met miljoenen tegelijk elektrisch rijden.

Niet aantrekkelijk genoeg

Hoewel de procentuele stijging van de verkoop van volledig elektrische auto's de pan uit rijst, is het aandeel elektrische auto's verwaarloosbaar klein. Geloof het of niet, maar dit is slechts 1 procent van het totaal. Nederlandse autokopers hebben vooralsnog blijkbaar liever een dikke SUV met twee uitlaatpijpen. De elektrische auto is blijkbaar niet aantrekkelijk genoeg om tot aankoop over te gaan.

LEES OOK: Kia e-Soul: ideaal voor leaserijders

Elektrische auto naar hoger plan

Gelukkig is de politiek nog altijd druk bezig om elektrisch rijden naar een hoger plan te tillen. Mensen in de autobranche praten morgen met de Tweede Kamer over de maatregelen die nodig zijn om de CO2-uitstoot omlaag en het aandeel elektrisch écht fors omhoog te krijgen. Dat mondt uit in adviezen wat er vooral níet gedaan moet worden.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi