EINDE ZOMERVAKANTIE: EXTRA INSPANNINGEN VOOR VEILIGHEID SCHOLIEREN "Onze scholen zijn weer begonnen. Pas je snelheid aan."

EINDE ZOMERVAKANTIE: EXTRA INSPANNINGEN VOOR VEILIGHEID SCHOLIEREN "Onze scholen zijn weer begonnen. Pas je snelheid aan."

Redactie Baaz
"Onze scholen zijn weer begonnen. Pas je snelheid aan."

Na een lange zomervakantie openen de eerste scholen maandag weer hun deuren. In de praktijk betekent dit meer verkeersdrukte en doorgaans helaas ook een ongevalspiek onder fietsende scholieren. Om het aantal ongevallen in deze periode terug te dringen schaalt Veilig Verkeer Nederland (VVN) de activiteiten rondom haar scholierencampagne dit jaar op. Naast spandoeken en posters in het straatbeeld met de tekst "Onze scholen zijn weer begonnen", verschijnt dezelfde boodschap dit jaar ook op het navigatiescherm van honderdduizenden automobilisten. Deze nieuwe poging om het verkeer veiliger te maken is mogelijk doordat verschillende navigatiediensten aan de campagne meewerken. Een ander wapenfeit dit jaar is het gedicht "Onze scholen zijn weer begonnen" (video). Deze werd vandaag live op verschillende plekken in Nederland voorgedragen. Automobilisten kunnen fietsende scholieren helpen veilig op school te komen door vanaf maandag een gepaste snelheid te rijden in plaats van de maximumsnelheid. Ook helpt het wanneer automobilisten schoolzones mijden. Veilig Verkeer Nederland roept scholieren op hun fiets te controleren op gebreken en om de schoolroute samen met een volwassene vooraf te oefenen.  

Onder 12-jarige scholieren die fietsend naar school gaan, vallen in de maanden augustus en september bijna twee keer zoveel slachtoffers als in andere maanden. Te hard rijden is een belangrijke veroorzaker van veel verkeersongevallen. Naar schatting wordt een derde van alle dodelijke ongevallen direct of indirect veroorzaakt door een te hoge snelheid. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is snelheidsreductie door gemotoriseerd verkeer daarom één van de effectiefste maatregelen om de veiligheid van scholieren in het verkeer te vergroten. Het campagnebeeld bestaat daarom uit een snelheidsmeter waar scholieren aan hangen. De boodschap: Onze scholen zijn weer begonnen. Pas je snelheid aan.  

Navigatie-providers aan zet

Vanaf maandag ontvangen honderdduizenden automobilisten de boodschap om hun snelheid aan te passen voor fietsende scholieren. Dit gebeurt in de auto via het navigatiescherm. Het betreft een pilot met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waar aanbieders Waze, TomTom en Flitsmeister aan meedoen. De melding verschijnt vlak voor vertrek of direct na aankomst. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) is hoopvol over de test en de samenwerking met navigatiediensten. Het gaat hierbij om een lokale representatie van internationale navigatiesystemen. Cora van Nieuwenhuizen: "Veiligheid moet altijd voorop staan. Daarom is het mooi dat automobilisten nu ook via navigatiediensten geïnformeerd worden over schoolkinderen die weer de weg op gaan", aldus Van Nieuwenhuizen. 

Gevoel bij verkeersveiligheid  

Verkeersveiligheid is volgens Veilig Verkeer Nederland niet het eerste onderwerp waar iedereen aan denkt zodra zij de deur uitstappen. Terwijl dit wel goed zou zijn voor ieders veiligheid in het verkeer. Zeker nu scholen weer opengaan. Om ervoor te zorgen dat mensen meer gevoel krijgen bij het belang van verkeersveiligheid en in het bijzonder die van scholieren, lanceert VVN vandaag het gedicht "Onze scholen zijn weer begonnen". Het gedicht (spoken word) is geschreven door Justin Samgar en werd vandaag samen met scholieren op meerdere plekken in Nederland live voorgedragen. 

Niet meer de standaard

Naast snelheidsreductie kan Nederland in het verkeer ook nog winst behalen door vaker ongestoord en mobielvrij te rijden (MONO). Volgens Veilig Verkeer Nederland is het gebruik van een smartphone in het verkeer niet langer de standaard in ons land, maar komt het nog wel voor. Van alle automobilisten gebruikt een kwart (26%) de smartphone nog in de auto. Van hen geeft 16% aan tijdens het rijden berichtjes/appjes te lezen en typt 9% zelfs letterlijk berichtjes terug. Zo'n 7% houdt de aandacht minder bij het verkeer door tijdens het rijden met de telefoon aan het oor te bellen. De sociale omgeving van mensen keurt deze risicovolle handelingen volgens Veilig Verkeer Nederland steeds vaker af. 

Toenemende betrokkenheid bedrijven 

Dat onveilig verkeersgedrag door de sociale omgeving steeds vaker wordt afgekeurd, is volgens Veilig Verkeer Nederland goed op te maken uit de toenemende betrokkenheid van bedrijven. Een voorbeeld hiervan is Athlon, marktleider in operationele autoleasing- en mobiliteitsoplossingen, een partner van Veilig Verkeer Nederland. Zij roepen hun klanten en leaserijders op om deze periode in het verkeer extra alert te zijn op fietsende scholieren en hiervoor hun snelheid aan te passen. Ook gaan medewerkers van Athlon weer gastlessen geven op bijvoorbeeld basisscholen van hun kinderen met verkeersveiligheid als centraal thema, maar vragen dit jaar ook aan hun klanten om hieraan mee te doen. Werkgevers kunnen zich als gastdocent aanmelden bij Athlon voor de voorlichtingscampagne over verkeersveiligheid in hun regio. Alleen samen lukt het ons om het aantal verkeersongevallen in Nederland te verlagen.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie