Eerste helft 2018: 154 miljoen euro gecrowdfund

Bart Remmers
In de eerste helft van 2018 is in Nederland 154 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is 55% meer dan in de eerste helft van 2017, toen 99,4 miljoen euro werd opgehaald.

In de eerste helft van 2018 werden zo’n 4.500 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd, dat blijkt uit onderzoek van CrowdfundingCijfers.nl.

De cijfers

Ondernemingen haalden in de eerste helft van 2018 opgeteld 138 miljoen euro op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 103.000 euro. Voor creatieve projecten bedraagt het totaal opgehaalde bedrag 5,9 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 10.000 euro. 

Voor maatschappelijke projecten is het totaal opgehaalde bedrag 8,3 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project 3.500 euro. Consumenten die via crowdfunding een persoonlijke lening financierden haalden in totaal 1,8 miljoen euro op, met als gemiddeld bedrag 7.000 euro.

De 3 grootste platforms

Ondernemingen haalden in de eerste helft van 2018 gezamenlijk 138 miljoen euro op. De drie platforms voor bedrijfsfinanciering die in die periode de meeste financiering ophaalden, zijn DuurzaamInvesteren, Collin Crowdfund en Funding Circle (opgeteld goed voor 45% van de markt voor bedrijfsfinanciering). Platform Geldvoorelkaar haalde opgeteld het meeste geld op sinds oprichting; inmiddels meer dan 130 miljoen euro. Het afgelopen half jaar bleef het platform op 9,8 miljoen euro steken.

Lening portefeuilles

Maar liefst 87 procent van het met crowdfunding opgehaalde bedrag was afgelopen half jaar in de vorm van een lening. Gijsbert Koren van CrowdfundingCijfers.nl: 'Steeds meer crowdfunding platforms presenteren informatie over hun lening portefeuille op hun website, waaronder het nettorendement voor investeerders.'

Creatieve projecten haalden in de eerste helft van 2018 in totaal 5,9 miljoen euro op. De drie platforms voor de creatieve sector die het meeste ophaalden, zijn Indiegogo, Kickstarter en voordekunst (opgeteld goed voor 87 procent van de markt voor creatieve projecten).
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart