Een openbare laadpaal aanvragen: hier moet je aan denken!

Redactie Baaz
Vanaf 2030 zullen alle nieuwe auto’s die in Nederland verkocht worden elektrisch zijn. Dat zal een enorme verandering zijn. Tot die tijd zullen we merken dat steeds meer mensen alvast de overstap maken. Inmiddels is dat al goed duidelijk. Het aantal elektrische auto’s in ons land is in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Dat betekent ook dat bedrijven hier steeds meer op in moeten spelen. Je kunt simpelweg niet meer achterblijven. Zeker niet met de huidige plannen van het kabinet.

Als ondernemer moet je niet alleen inspelen op het elektrisch rijden, maar is het ook belangrijk om dit te stimuleren. Bijvoorbeeld door een laadpaal openbaar op het terrein te plaatsen. Hier mag iedereen gebruik van maken en moet met name een stimulans voor medewerkers zijn om met een elektrische auto naar het werk te gaan.

Welke laadpaal is geschikt?

Voordat je een laadpaal op het terrein kunt plaatsen, moet je natuurlijk eerst weten welke geschikt is voor jouw situatie. Bedenk daarom goed wie hier gebruik van gaat maken. Ben jij op dit moment nog de enige die elektrisch rijdt? Of komen er meerdere medewerkers met een elektrische auto naar het werk? Houd ook rekening met de nabije toekomst. De kans is immers groot dat steeds meer mensen de overstap naar elektrisch maken en vanaf 2030 zal de elektrische auto waarschijnlijk de traditionele brandstofauto heel snel gaan verslaan. Zo weet je precies wat en hoeveel laadpalen je nodig hebt.

Bedenk ook dat laadpalen verschillend vermogen kunnen hebben. Kies je voor een laadpaal met een groot vermogen, dan is een accu veel sneller opgeladen. Dit biedt voordelen, want zo kunnen meerdere medewerkers op dezelfde dag van de laadpaal gebruik maken.

Laadpunten bij nieuwe kantoorgebouwen verplicht

Met het oog op de nabije toekomst zijn er ook nieuwe regels doorgevoerd. De overheid ziet graag dat elektrisch rijden door bedrijven verder gestimuleerd wordt. Zo is het sinds 2020 verplicht om rekening e houden met elektrische oplaadpunten bij de bouw van nieuwe utiliteitsgebouwen. Dit geldt ook voor gebouwen die grootschalig gerenoveerd moeten worden.

Betrek je dus binnenkort een geheel nieuw kantoorpand? Dan is hier waarschijnlijk ook de regel dat je minimaal één elektrisch laadpunt per tien parkeerplaatsen laat aanleggen.

Let op: denk niet alleen aan elektrische laadpunten voor auto’s, maar ga ook een stapje verder door dit tevens voor elektrische fietsen te doen. Fietsen blijft de beste keuze voor het milieu en is ook nog eens heel gezond. Inmiddels fietst het merendeel elektrisch. Daarom fijn als dit extra aangemoedigd kan worden met een overdekte, afsluitbare fietsenstalling waar stopcontacten aanwezig zijn.

Subsidies

Wist je dat je ook in aanmerking kunt komen voor enkele subsidies als je laadpalen laat plaatsen op het terrein? Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de MIA-regeling. MIA staat voor Milieu-investeringsaftrek. Alle investeringen die je doet met betrekking tot het milieu, leveren je een fiscaal voordeel op als ondernemer. 

 

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie