Dutch Clean Tech lanceert documentaire Clear Waters

Dutch Clean Tech lanceert documentaire Clear Waters

Redactie Baaz

80% van het afvalwater ter wereld wordt ongezuiverd geloosd. Waar er nu al honderden miljoenen personen in waterschaarste leven, zal dit bij een onveranderde situatie oplopen tot zes miljard in 2050. Het Nederlandse Dutch Clean Tech verbindt Westers kapitaal met overheden en private organisaties in ontwikkelingslanden voor schoon drink- en rioolwater. Gisteren, 28 februari 2024, lanceerde Dutch Clean Tech haar documentaire Clear Waters in Pathé Tuschinski Amsterdam, waarin de uitdagende reis naar schoon water voor de inwoners van Guatemala wordt getoond.

Dutch Clean Tech’s strijd tegen waterschaarste en -vervuiling in Guatemala

In de indringende documentaire Clear Waters reist Dutch Clean Tech CEO Sander Pielkenrood af naar Guatemala. Hier bezoekt en onderzoekt hij Lago Amatitlán en de omringende gemeentes, waaronder Guatemala-Stad, en gaat hij in gesprek met de lokale bevolking, experts, dokters en organisaties om de huidige situatie in kaart te brengen. De ernst wordt duidelijk: het water is sterk vervuild met afval, bacteriën, chemicaliën en zware metalen. Hierdoor wordt het merendeel van de inwoners toegang tot schoon drinkwater ontzegd wat leidt tot ziektes zoals dysenterie, tyfus en een scala aan virussen. Een groot gedeelte van de hoge kindersterfte in het land, 24 op de 1.000 kinderen, is hieraan te wijten. Ter vergelijking: in Nederland is dit vier op de 1.000. 

De documentaire toont dat het grootste obstakel wordt gevormd door de lokale overheden en politici die in de gesprekken met Pielkenrood terughoudend, dan wel onwelwillend, tegenover verbetering blijken te staan. “Ik ben geschokt door de houding van de lokale politici. Zij hebben een verantwoordelijkheid om de best mogelijke leefomstandigheden voor hun inwoners te realiseren en juist zij zijn degenen waardoor verandering uitblijft”, aldus Pielkenrood.

Lukt het Dutch Clean Tech om de overheid mee te krijgen in de installatie van slimme water- en rioolzuiveringsinstallaties om de inwoners van schoon water en een betere toekomst te voorzien?

De première van Clear Waters vond plaats op 28 februari 2024 plaats in Pathé Tuschinski Amsterdam. De trailer van de documentaire is hier te bekijken.

Nederlandse financiering voor lokale impact

Wereldwijd hebben ruim 2.2 miljard mensen geen toegang tot schoon drinkwater en zijn de woningen van 4.1 miljard niet aangesloten op rioolwaterzuivering.  Dit leidt ertoe dat 30% van de ziekenhuisbedden gevuld wordt door patiënten met water-gerelateerde ziektes. Zorgen voor schoon water is mogelijk, maar vraagt om een investering in de juiste apparatuur, startend bij zo’n €1 miljoen voor een dorp van 2.000 inwoners tot maar liefst €87 miljoen voor een stad met één miljoen inwoners. Financiering waar een gebrek aan is in ontwikkelingslanden.

Met een missie om zoveel mogelijk personen ter wereld aan schoon water te helpen ontwikkelde Dutch Clean Tech diverse slimme oplossingen voor onder andere de productie en distributie van drinkwater en de behandeling van vervuild rioolwater. Daarbij maakt de organisatie gebruik van een vernieuwend businessmodel om de onhaalbare investering voor lokale overheden uit het proces weg te nemen.

Via Dutch Clean Tech wordt de ontwikkeling en installatie van de benodigde drinkwaterproductiefaciliteiten en rioolwaterzuiveringsinstallaties gefinancierd door particuliere- en professionele Nederlandse beleggers, waarbij de lokale overheden en private organisaties betalen voor het gebruik om de lening af te betalen. De beleggers krijgen zo de kans om circa 9% rente te behalen op jaarbasis en actief wereldwijde waterschaarste tegen te gaan, waarbij de lokale communities direct toegang krijgen tot compacte, modulaire en schaalbare oplossingen voor schoon water. Daarbij werkt Dutch Clean Tech samen met aannemers uit de regio om de installaties te bouwen en te onderhouden om de lokale economie te stimuleren.

"In Europa is water zoiets normaals, zowel op het gebied van kwaliteit als kwantiteit. Dit nemen we veelal voor lief zonder te beseffen dat er drie miljard personen op de wereld geen toegang hebben tot schoon water. Actie is geboden om dit probleem op te lossen, of op z’n minst niet te verergeren. Ik voel die urgentie en kijk hoe ik mijn steentje bij kan dragen aan de oplossing, klein of groot. Veel kleine acties zorgen gecombineerd immers voor impact. Mijn belegging in Dutch Clean Tech is hier een voorbeeld van. Alhoewel er een relatief hoog risicoprofiel aan hangt wordt dit gebalanceerd door een gegarandeerde ROI en een ontzettend waardevol doel. De start van de eerst projecten dit jaar zal het bewijs leveren voor het innovatieve businessmodel, daar ben ik van overtuigd", aldus John Leppers, Directeur van Climate Neutral Group.

Pielkenrood: “Ons ‘pay for use en not for ownership’ model maakt voor publieke- en private organisaties in ontwikkelingslanden een groot verschil. Het kapitaal voor de benodigde investering hebben zij niet, terwijl wij in het Westen beschikken over voldoende middelen. In Nederland alleen staat er al bijna 460 miljard op de spaarrekeningen. Dit geld kan gemobiliseerd worden voor positieve impact. Door Nederlandse beleggers met lokale organisaties te verbinden kunnen de levensomstandigheden in ontwikkelingslanden aanzienlijk worden verbeterd. Naast dat de geldverstrekkers actief bijdragen aan dit waardevolle doel, ontvangen zij een mooie rente. Zo hebben we een businessmodel gecreëerd waar iedereen wint”.

Over Dutch Clean Tech

Dutch Clean Tech is in 2022 opgericht door Sander Pielkenrood in Heerhugowaard, Nederland. Na twintig jaar te hebben gewerkt voor familiebedrijf Pielkenrood, internationaal expert op het gebied van olie/waterscheiding en waterbehandeling, besloot hij zijn kennis in te zetten om de ernstige wereldwijde schaarste aan schoon water tegen te gaan. Dutch Clean Tech ontwikkelt en levert op maat gemaakte drinkwaterproductiefaciliteiten en rioolwaterzuiveringsinstallaties aan publieke- en private organisaties in ontwikkelingslanden. Het bedrijf maakt hierbij gebruik van een uniek ‘pay for use and not for ownership’ model. De benodigde investering wordt voorgeschoten door Nederlandse particuliere- en professionele beleggers en de lokale organisaties lossen de lening af door te betalen voor het gebruik. Op deze wijze wordt direct toegang verkregen tot schoon water en staat een gebrek aan kapitaal niet in de weg van vooruitgang. Beleggers kunnen investeren vanaf €100.000, tegen een jaarlijkse rente van 9% die per kwartaal wordt uitgekeerd. Inmiddels heeft Dutch Clean Tech negen projecten opgezet in Guatemala en Mexico waarvan de bouw dit jaar start. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie