Drie tips zodat jij ontspannen op vakantie gaat

Drie tips zodat jij ontspannen op vakantie gaat

Redactie Baaz

De komende maanden gaan veel mensen op vakantie. Uit onderzoek blijkt dat werknemers het vaak moeilijk vinden om het werk achter te laten en ontspannen op reis te gaan. Bij bijna 2 op de 3 werknemers (62%) zorgt op vakantie gaan voor stress en 43% geeft aan bang te zijn dat er te veel werk op hen wacht bij hun terugkeer.[1] Vakantiestress wordt vaak veroorzaakt door een slechte voorbereiding en hoge werkdruk[2]. Gelukkig zijn er enkele handige tips die kunnen helpen om het werk los te laten en te genieten van de vrije tijd, ook buiten de vakanties om. In dit artikel staan drie tips waardoor medewerkers relaxed aan hun vakantie beginnen.  

vakantie

Waarom is het belangrijk dat werknemers ontspannen op vakantie gaan?

Het bevorderen van ontspanning voor en tijdens vakanties is een win-win situatie voor werknemers en werkgevers, omdat het bijdraagt aan een gezonde en productieve werkomgeving. Een ontspannen werknemer krijgt een stuk meer energie en motivatie, heeft minder kans op een burn-out en is meer betrokken met de organisatie. Maar hoe doe je dat?

1.   Stel duidelijke doelen en prioriteiten

Voor een vakantie zijn er altijd wel dingen die af moeten. Door de hoeveelheid werk kan een werknemer overweldigd raken en in de stress schieten. Het is daarom belangrijk om prioriteiten te stellen. Door een lijst te maken met taken die focus en prioritiet verdienen, wordt er efficiënter gewerkt.

2.   Delegeer taken

Alle taken die geen prioriteit hebben of die anderen ook kunnen oppakken, kan je overdragen aan collega's. Dit helpt niet alleen om de werklast te verminderen, maar het stelt ook collega's in staat om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en verantwoordelijkheid te nemen. Je kunt dit het best doen ruim voordat je op vakantie gaat. Op deze manier ben je nog beschikbaar voor vragen of ondersteuning.

3.   Zorg voor een goede overdracht

Het overdragen van taken is alleen succesvol wanneer er duidelijke instructies zijn gegeven. Daarom is het belangrijk om een grondige en duidelijke overdracht te schrijven, zodat collega's op de hoogte zijn van de lopende projecten en taken. Hieronder staan enkele stappen voor het maken van een goede vakantie overdracht:

  • Maak een lijst van lopende projecten en taken: Schrijf op welke stappen er zijn genomen, wat er nog moet gebeuren en welke deadlines er zijn.
  • Geef een duidelijke beschrijving van de verantwoordelijkheden: Leg uit wie er verantwoordelijk is voor welke taken en wie de contactpersoon is voor specifieke projecten.
  • Documenteer eventuele lopende problemen of uitdagingen: Door openheid over problemen en het geven van suggesties voor mogelijke oplossingen, help je collega's om de projecten voort te zetten en eventuele obstakels te overwinnen.
  • Deel alle relevante informatie en documenten: Zorg ervoor dat alle relevante informatie netjes gedocumenteerd is. Dit kan bestaan uit instructies, wachtwoorden, contactgegevens, deadlines, procedures en andere relevante details.
  • Bied aan beschikbaar te zijn voor vragen en ondersteuning: Op deze manier voelen collega's zich gesteund.
  • Bedank je collega’s: Na terugkomst van vakantie is het belangrijk om collega’s die taken hebben overgenomen te bedanken. Het tonen van waardering draagt bij aan een positieve werkomgeving en laat zien dat je hun inzet waardeert. Dit helpt bij het opbouwen van een goede samenwerking en het stimuleren van wederzijdse ondersteuning binnen het team.

Geschreven door: Carolien Wesseling, HR Director Manutan Benelux, Germany, Nordics, East and South Europe

[1] Jobat, 2022. 2 op de 3 werknemers krijgen stress van naderende vakantie.

[2] Psychologen Nederland, 2023. Vakantiestress.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie