Doijer & Kalff: Een gram goud koopt meer skiplezier

Doijer & Kalff: Een gram goud koopt meer skiplezier

Redactie Baaz

De prijs van een skipas tijdens de wintersport stijgt elk jaar fors. Een dag skiën in een van de bekende skigebieden in Oostenrijk kost zo’n 66 euro, tegen 18 euro 30 jaar geleden. Maar in goud blijken de kosten juist te zijn gedaald! Een skipas kost nu 1 gram goud, tegen 2,3 gram in 1993. Goud beschermt tegen inflatie”, stelt Reinoud Bogert, partner bij goudhandelsbedrijf Doijer & Kalff.

Een weekje skiën met het gezin kost al snel vier- tot vijfduizend euro. Bogert: “Veel duurder dan 30 jaar geleden. Druk je zo’n weekje echter uit in goud, dan is het beeld volkomen anders. Dat is omdat goud zijn waarde beter houdt dan een stapeltje eurobiljetten.” 

Om die inflatiebescherming te illustreren worden er in de goudmarkt jaarlijks veel berekeningen gemaakt hoeveel gram goud je nodig hebt om bepaalde diensten of producten te kopen, aldus Bogert. “Een skipas is een logische keuze tijdens het wintersportseizoen.” 

Langer op de piste met een gram goud

Ongeveer 30% van het budget voor een weekje skiën gaat op aan de skipas. “In 1993 kon je voor 2,3 gram goud 1 dag skiën in het Oostenrijkse Kitzbühel, een prachtig skigebied. In 2003 steeg dit wel even naar 3 gram, want in die periode daalde de goudprijs naar het laagste punt in jaren. In dat jaar werd ook de euro geïntroduceerd”, aldus Bogert. 

Dertig gram goud is momenteel ruim €1800 waard. Bogert: “Dat betekent dat je voor 1 gram deze weken in een aardig skigebied in Oostenrijk één dag kunt skiën. Ga je een week skiën dan heb je ongeveer 6 gram goud nodig. Dat is voor een gemiddeld gezin 24 gram goud.” 

Goud behoudt zijn koopkracht

Dit soort berekeningen illustreren een bekende wijsheid: Het bezit van goud beschermt op lange termijn je vermogen tegen inflatie. Bogert: “Wij deden het rekensommetje ook voor een Porsche 911. In 1963 had je de allereerste Porsche voor 5 kilogram goud, nu, 60 jaar later moet je 3,3 kilogram goud neerleggen.” 

Als we kijken naar de totale inflatie die we in Nederland in de laatste 10 jaar hebben gehad – op basis van mandje van consumptieve uitgaven - dan komt de inflatie uit op zo’n 25 procent. De goudprijs is in dezelfde periode in totaal met 81 procent gestegen. “Onze klanten bij Doijer & Kalff noemen die inflatiebescherming de hoofreden dat klanten goud kopen. Goud is nog steeds de ultimate currency. Naarmate de euro verder in waarde daalt, wat een onzekerheid is op lange termijn, neemt het animo voor goud toe. Dat is altijd het geval geweest”, aldus Bogert.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie