Dit zijn de vijf meest gegoogelde HR-thema's van 2020

Redactie Baaz
Het jaar 2020 is inmiddels ten einde, een jaar dat duidelijk anders verliep dan van tevoren werd gedacht. Ook op werkgebied waren er veel onzekerheden en dat blijkt wel uit het google-gedrag van HR-managers. Welke HR-thema's waren het belangrijkst? En, op welke HR-onderwerpen is het meest gegoogeld? SD Worx heeft dit in kaart gebracht en presenteert de top 5 van meest gegoogelde HR-thema's van 2020.

1. Wettelijk minimumloon

In 2020 is er verreweg het vaakst gegoogeld op het wettelijk minimumloon. Bruto, netto, minimumjeugdloon, minimumloon 18 jaar – het kwam allemaal voorbij. Het minimumloon blijft altijd actueel en belangrijk voor HR, of het nu coronatijd is of niet. 

2. Vakantiedagen

HR-managers waren in het coronajaar 2020 veelvuldig op zoek naar actuele informatie over verlofrechten. Werknemers wilden massaal hun verlof intrekken, omdat ze niet op vakantie konden gaan. In de basis is het zo dat je daar als werkgever niet altijd gehoor aan hoeft te geven, maar denk ook aan je werknemers en probeer ze tegemoet te komen waar mogelijk.

En wat als er minder werk is vanwege corona? Als werkgever mag je een medewerker niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Voor ADV-uren ligt dat in sommige gevallen anders. Daar hangt het af van de arbeidsovereenkomst en de cao.

Tegen het einde van het jaar zagen we vooral een toename in vragen rond de beheersing van torenhoge verlofsaldi. Zowel wettelijke als bovenwettelijke vakantiedagen mogen meegenomen worden naar volgend jaar, maar let wel op de verschillende vervaltermijnen.  

3. Verlof en ziekte

Verlof en ziekte staat, samen met vakantiedagen, op een gedeelde tweede plaats. Op 'verlof' in combinatie met 'ziekte' en 'quarantaine' werd in 2020 namelijk vaak gezocht. Veel van deze zoekopdrachten hadden betrekking op loondoorbetaling. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer op vakantie is en ziek wordt, of wanneer de werknemer, vanwege corona, niet kan terugkeren vanuit zijn of haar vakantiebestemming, of bij thuiskomst in quarantaine moet. Vakantie in tijden van corona riep bij veel werkgevers én werknemers vragen op. 

4. Reiskostenvergoeding

Ook op de vierde plaats een coronagerelateerd onderwerp: wat te doen met reiskostenvergoedingen en andere onkostenvergoedingen? Nog steeds geldt het advies van de overheid om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. Ben je dan als werkgever verplicht deze vergoedingen aan je werknemers door te blijven betalen? En kan dat dan onbelast of niet? Het zoekgedrag duidt erop dat veel HR-managers worstelden met deze vragen. De antwoorden op deze vragen vind je hier.

5. WKR-regeling

Corona domineert het zoekgedrag van HR-managers, want op de 5e plaats vinden we opnieuw een onderwerp dat hier indirect aan gelinkt is. Om werkgevers tegemoet te komen bij problemen vanwege de coronacrisis, werd dit jaar de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) tijdelijk verhoogd naar 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom van de werkgever. Deze verhoging moest werkgevers de mogelijkheid bieden hun werknemers te compenseren voor thuiswerk, of juist in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen met bijvoorbeeld een bloemetje of een cadeaubon. Voor 2021 heeft het kabinet de percentages voor de vrije ruimte van de WKR gewijzigd naar 1,7% over de eerste € 400.000 van de loonsom van de werkgever en 1,18% over het meerdere.

“Corona domineerde in 2020 het zoekgedrag van HR-managers”, vertelt Ralph Koks, Manager Tax & Legal bij SD Worx. “Dat is natuurlijk niet gek, want corona riep veel vragen op. Om overzicht te bieden voor HR-managers, hebben we alle vragen en antwoorden met betrekking tot de bovenstaande onderwerpen op een rij gezet.”

Over SD Worx 

In een wereld waarin werk een nieuwe invulling krijgt, willen mensen inspiratie putten uit hun job en de vrijheid krijgen zich te focussen op wat echt telt. Tegelijk hebben organisaties dynamische en gemotiveerde medewerkers nodig die kunnen rekenen op slimme technologie. Als toonaangevende Europese leverancier van people solutions laat SD Worx organisaties Human Resources gebruiken om meerwaarde te leveren voor hun eigen business én voor iedereen die voor hen werkt. SD Worx levert people solutions die mensen hun hele carrière lang helpen: van het aantrekken tot het verlonen, belonen en ontwikkelen van het talent dat organisaties succesvol maakt. ​SD Worx draagt bij aan betere prestaties van organisaties en biedt zijn diensten aan via vier mogelijkheden: technologie, outsourcing, uitgebreide expertise en relevante inzichten uit data.

Meer dan 70.000 kleine en grote ondernemingen over de hele wereld vertrouwen op de 75 jaar ervaring van SD Worx. Het bedrijf biedt zijn people solutions in 130 landen aan, berekent de lonen van ongeveer 4 miljoen werknemers en behoort hierbij wereldwijd tot de top 5. De meer dan 4.600 medewerkers van SD Worx zijn actief in elf landen: België (hoofdzetel), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. In 2019 haalde SD Worx een geconsolideerde omzet van 767,6 miljoen euro.

Meer informatie staat op www.sdworx.nl

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie