Voordelen van een traplift

Dit zijn de kosten van een traplift

Redactie Baaz

Voor velen zal de aanschaf van een traplift als heuse investering beschouwd worden. Er hangt inderdaad een behoorlijk prijskaartje aan de trapliften. Daarentegen kun je wel genieten van de vele voordelen die de traplift biedt als het hulpmiddel eenmaal in jouw woning geïnstalleerd is. Maar over welke kosten hebben we het precies? En hoeveel bedragen de kosten?

In dit artikel duiken we dieper in het kostenplaatje van de traplift. Wat betaalt men gemiddeld voor de aanschaf van een traplift? Wat kun je verwachten van de installatiekosten? Wat zijn de verdere bijkomende kosten? Op deze vragen geven wij in onderstaande tekst antwoord. Wil jij jouw toekomstige kostenplaatje in kaart brengen? Lees snel verder.

Gemiddelde kosten van een traplift

Trapliften zijn in diverse soorten en maten verkrijgbaar. Zo is er voor ieder iets wils en is er voor ieder interieur een passende traplift te vinden. Daarbij is er inmiddels voor vrijwel iedere soort trap een geschikte traplift ontworpen. Het maakt niet uit of jij een rechte trap, een wenteltrap of een extreem smalle trap hebt; een traplift is altijd mogelijk. Daarbij geldt overigens wel: hoe ingewikkelder de trap, hoe prijziger de traplift en de installatie. Vanwege de verschillende soorten trappen, is er veel maatwerk vereist om een geschikte rail te produceren. Mede dankzij het maatwerk is het lastig om een juiste indicatie te geven van de kosten van een traplift, aangezien de kosten van de traplist per situatie verschillen. Hier speelt niet enkel het interieur een rol, maar ook de persoonlijke wensen en voorkeuren.

Soorten trapliften

Om toch enigszins een correcte indicatie te geven, is het van belang om de diverse soorten trapliften te benoemen. De trapliften zijn onderverdeeld in drie soorten: rechte trappen, trappen met één bocht en trappen met meerdere bochten. De rechte trap is uiteraard de meest eenvoudige en om die reden meest goedkope optie. De trappen met meerdere bochten is de meest dure optie. Dit vergt meer maatwerk, is ingewikkelder en dus prijziger. Om het exacte kostenplaatje van de gemiddelde traplift te bieden, is het vereist om na te gaan op welke trap de traplift geplaatst wordt en over hoeveel bochten de betreffende trap beschikt. Zelfs de kleine bochten worden gezien als een bocht. Houd hier rekening mee.

Kosten van een traplift

Een traplift  met de gemiddelde kostendat gemonteerd wordt op een rechte trap heeft gemiddeld een nieuwprijs van €2.750 – €3.500. Hiervoor is het ook soms mogelijk om een traplift wmo, voor een korting, aan te vragen. Voor een traplift dat gemonteerd wordt op een trap met meerdere bochten kun je een nieuwprijs rond de €5.000 verwachten. Gezien de persoonlijke voorkeuren loopt deze prijs vaak op tot €6.000. De gemiddelde kosten van een traplift dat op een trap met meerdere bochten gemonteerd wordt, verwachten wij een nieuwprijs van €6.500. Hierbij geldt uiteraard ook: hoe meer opties jij toevoegt, hoe hoger de nieuwprijs wordt.

Indien jij een traplift aan de spilzijde, oftewel de binnenbocht van een trap, wenst, zal de prijs ongeveer rond de €7.500 liggen. Hiermee is deze optie de duurste optie die mogelijk is. De hoge prijs wordt veroorzaakt door de ingewikkelde installatie. Het installeren van een traplift aan de spilzijde vergt meer inspanning en kennis dan het installeren van een traplift aan de buitenzijde van de trap. De rail zal namelijk een steile hellingshoek maken. Een traplift aan de spilzijde heeft echter ook een groot voordeel: de trap is veel gemakkelijker beloopbaar als de traplift aan de spilzijde gemonteerd wordt. De overige ruimte is groter in dit geval.

Tweedehands traplift

Ben jij geschrokken van de genoemde prijzen? Het is altijd raadzaam om na te gaan of jij de traplift vergoed kunt krijgen. Deze vergoeding is afhankelijk van de gemeente waar je woont. Zij bepalen of jij in aanmerking komt. Let op: er zitten veel eisen verbonden aan de vergoeding.

Indien jij niet in aanmerking komt met de vergoeding, maar ook niet de volledige prijs wilt betalen, is er gelukkig nog een alternatief. Het is ook mogelijk om een kijkje te nemen bij de tweedehands trapliften. Deze prijzen liggen uiteraard een stuk lager. Bij een traplift voor een rechte trap kan een tweedehands traplift jou al snel €700 besparen. Bij trapliften met een bocht betreft de besparing ruim €1.500. Bij een trap met meerdere bochten bespaar je ruim €2.000.

Lees ook: 27.000 80-plussers hebben nog betaald werk 

Lees ook: Waarom zou u een actieve 65-plusser inhuren? Hier tien goede redenen

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie