Checklist voor startende en bestaande ondernemers die een krediet willen

Redactie Baaz
Zakelijke dromen realiseren gaat meestal niet zonder een krediet op te bouwen of aan te vragen. Het opstarten van een onderneming kost vaak geld, evenals het uitbreiden of overnemen van een bestaande onderneming.

Gelukkig hoeft een krediet aanvragen niet heel moeilijk te zijn, maar je moet natuurlijk wel aan een aantal zaken voldoen voordat een kredietverstrekker bereid is om met jou in zee te gaan. Daarom hier een checklist voor het aanvragen van krediet voor zowel startende als bestaande ondernemers die geld nodig hebben voor een investering.

Startende ondernemer: ondernemersplan

Ben je startende ondernemer, dan bouw je vanuit niets een bedrijf op. Vaak zijn daar verschillende materialen voor nodig of een vervoersmiddel, en dat gaat vaak om bedragen die je niet zomaar uit je eigen zak op tafel legt. Een microkrediet kan vaak al helpen om de nodige investeringen te kunnen realiseren. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je de kredietverstrekker ervan kunt overtuigen dat jouw onderneming een goede kans van slagen heeft. Daarom is het eerst wat je op tafel zult moeten leggen een volledig uitgewerkt en up to date ondernemersplan (ook wel ondernemingsplan of businessplan genoemd).

Hierin beschrijf je jouw plannen als startend ondernemer in detail: wat is je product of dienst, wat wordt je prijs en wat is de verwachte winst. Ga diep in op je idee: wat is de markt waar je op mikt, wie zijn jouw potentiële klanten, zijn er mogelijke concurrenten en hoe ga je jezelf onderscheiden. Leg ook uit hoe je jouw producten of diensten gaat marketen. Vermeld ook of je personeel in dienst gaat nemen, waar je je gaat vestigen, of je naast je onderneming ook nog in loondienst bent, of je vergunningen nodig hebt om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren en of je zelf de administratie gaat verzorgen of dat je dit uitbesteedt.

Startende ondernemer: financieel plan

De kredietverstrekker verwacht bij het ondernemingsplan ook een goed afgetimmerd financieel plan. Hoeveel geld heb je nodig om je onderneming te kunnen starten, waar ga je het vandaan halen en hoe zet je het precies in? In dit financieel plan toon je in cijfers aan dat jouw plan een goede kans van slagen heeft. Wees hierin eerlijk, want als je een kredietverstrekker misleidt, kan deze het krediet in één keer terugvorderen wanneer later de aap uit de mouw komt. In een financieel plan voor een startende onderneming horen een aantal begrotingen: een investeringsbegroting, exploitatiebegroting, financieringsbegroting, liquiditeitsbegroting en persoonlijke begroting.

Bedrijf overnemen

Wanneer je krediet nodig hebt om een bedrijf over te nemen, zijn er ook aantal zaken nodig om een kredietverstrekker te kunnen overtuigen van het verlenen van krediet. Ook hier heb je een goed ondernemersplan nodig en een solide financieel plan. Daarnaast wil de kredietverstrekker ook graag weten hoe het bedrijf dat je overneemt ervoor staat. Daarom moeten ook de meest recente jaarcijfers van dit bedrijf verstrekt worden. Gaat het om een bedrijf dat er niet goed voor staat en kunnen jouw ondernemersplan en financieel plan de kredietverstrekker er niet van overtuigen dat je dit om kunt draaien, dan is je kans op een krediet klein.

Bestaande ondernemer

Ook als bestaande ondernemer kun je op een bepaald moment een krediet of microkrediet nodig hebben. Vaak gaat het dan om investeren die je wilt maken om je bedrijf uit te breiden of om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen. Omdat je al in bedrijf bent, wil een kredietverstrekker dan graag weten hoe jouw bedrijf draait, omdat dit ook iets kan zeggen over de toekomst van je onderneming en de zin van de investeringen die je wilt maken. Daarom wordt er door een kredietverstrekker vaak gevraagd naar de jaarcijfers van je bedrijf van de afgelopen twee jaar én de tussentijdse cijfers van het huidige jaar. Uiteraard moet je een beschrijving geven van de bedrijfsactiviteiten en je investeringsdoel. Daarnaast moet je een privébegroting indienen van jezelf, waarin al je maandelijkse uitgaven opneemt. De kredietverstrekker wil ook een kopie van je laatste aangifte van de inkomstenbelasting en eventueel ook die van je levenspartner. Heb je een huurcontract, dan wil men ook hier een kopie van. Heeft je onderneming statuten, dan moeten deze eveneens aangeleverd worden, evenals een kopie van een mogelijke franchise overeenkomst.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie