De vreemdste ontslaggevallen van 2018

De vreemdste ontslaggevallen van 2018

Redactie Baaz
Als werkgever is loondienst een onontkoombare wirwar aan justitieel beladen contracten, arbeidersrechten en arbeidsvoorwaarden. Als werknemer kan een vroegtijdig vertrek gepaard gaan met een moeizaam verlaat. frictie en financiële onzekerheid. Het afgelopen jaar haalde een ruim aantal scheidingen tussen werknemer en -gever de krantenkoppen. Dít zijn de vreemdste, opmerkelijkste gevallen.

LinkedIn-bijl

‘Zoals vorige week verzocht, dien je je Linkedin-profiel aan te passen, je doet hier geen pr en marketing meer om jou wel bekende redenen. Graag vandaag uitvoeren!!!’

Zo luidde het verzoek van een werkgever, nadat een werknemer - die tot voor kort werkzaam was als marketingconsultant - weigerde zijn LinkedIn-profiel aan te passen naar een nieuwe functietitel. Tijdens de resulterende rechtszaak meldde de werknemer dat het profiel zijn eigendom was; de rechter schaarde zich bij de werkgever, en oordeelde het ontslag als terecht.

Striptease-geintje

Om de viering van 12,5 dienstjaren bij bloemenveiling FloraHolland te vieren, ontving een 59-jarige werknemer een bedrag van 125 euro, ter besteding aan een kroket of kop soep. De jubileumwerknemer nam de bepaling van uitgave echter in eigen hand: in plaats van een Van Dobben-staaf trakteerden de man ruim 30 collega's op een overmatig enthousiaste vrouwelijke stripper. Op een speaker verkondigde de man, die overigens pensioenleeftijd naderde, wat een slechte werkgever FloraHolland wel niet zou zijn. Al met al beschadigde de werknemer het vertrouwen, en is daardoor terecht ontslagen, zo oordeelde de rechter.

ProRail-#MeToo

Een 58-jarige man werd op staande voet ontslagen, nadat de ProRail-verkeersleider tijdens een kerstborrel een vrouwelijke collega betastte. Hij betastte de billen van een vrouwelijke collega, na gevraagd te hebben waarom zij nooit meer leuke jurkjes droeg. De man zou 'overdreven schuin' zijn gaan staan om een blik te werpen op de billen. Alhoewel de rechter het geval 'laag-bij-de-gronds' noemde, oordeelde hij het directe ontslag onterecht.

€ 50.000,- auditievergoeding

Een bij meerdere audities afgewezen musical-musikant vernam van een afwijzende werkgever dat hij geen 'groove' zou hebben en 'te jazzy speelde'. De musikant meende de afwijzing onterecht. Onlogisch, menen wij, aangezien de werkgever ogenschijnlijk in zijn recht stond om de auditie af te keuren. Anderzijds oordeelde de rechter de afwijzing onterecht. De werkgever zou 'ernstig verwijtbaar gehandeld hebben': zo verwijtbaar, dat de musicalproducent € 50.000,- heeft moeten betalen, omdat deze niet kon aantonen dat zijn afkeuring objectief was.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie