De moed om te leiden | 7 Special Forces van Sander Aarts

De moed om te leiden | 7 Special Forces van Sander Aarts

Redactie Baaz

Denk niet dat leiderschap is voorbehouden aan mensen uit het bedrijfsleven met hoge functies, Special Forces of generaals. Op ons eigen niveau zijn we allemaal leiders, al zit je nog op school of heb je geen leidinggevende functie; je leidt allang. En nu kun je ervoor kiezen om dat ook bewust te gaan doen, vanuit zelfkennis, moed, kracht, helderheid, integriteit, coherentie en liefde.

Leiderschap vanuit het hart is niet besmet met jouw angsten, patronen en onverwerkte emoties – het is zuiver. En het is te leren. Leiderschap is geen aangeboren talent, maar vooral een keuze. De keuze om de regie over je leven te pakken door in de eerste plaats jezelf te gaan leiden. Als je je daar honderd procent verantwoordelijk voor voelt, dan ga je vanzelf de mensen om je heen leiden. Een echte leider creëert geen volgers, maar zorgt voor de nieuwe generatie leiders. Of dat nu de mensen in je team zijn of je kinderen, als leider heb je de nobele taak om het leven voor te leven en je ervaringen door te geven. Niet vanuit ego of een autoriteitspositie; we hebben allemaal onze lessen te leren. 

In het boek De moed om te leiden van Sander Aarts lees en leer je hierover, verwacht geen theoretische modellen of standaardboekenkennis, maar praktische handvatten, inzichten en kennis gesmeed in het heetst van de strijd. 

Zelfkennis

De eerste Special Force is zelfkennis, dat is je basis. Hoe beter jij jezelf begrijpt, des te meer begrip je hebt voor de ander. Daarvoor is het nodig dat je je blik niet naar buiten maar naar binnen richt.

Is dat moeilijk? Zeker! We hebben onszelf aangeleerd om vooral naar buiten te kijken, helemaal als het moeilijk en pijnlijk wordt. Maar geloof mij: binnen ligt het goud.

Moed

Als leider kom je uit je dekking en kies je groei boven comfort. Lead by example. Daarom is moed de tweede Special Force. Moed heb je nodig om je angsten te verkennen, want pas dan kun je je ervan bevrijden. Ook vraagt het lef om initiatief te nemen, te pionieren en volgens jouw waarden te leven.

Kracht

De derde Special Force is daarom kracht, want leiden is volhouden. Leiderschap vraagt langdurige inzet en belastbaarheid. Gebruik je discipline niet om jezelf te forceren, maar om de stilte op te zoeken en steeds weer terug te gaan naar de flow. Zo bereik je je externe doelen ook moeitelozer. 

Ik ontdekte dat je grootste uitdaging je grootste bron van kracht kan zijn. Maar dan moet je wel ruimte maken voor emoties en (oude) pijn. Feel it to heal it. Het leven is een marathon, en hoe meer uithoudingsvermogen je hebt, fysiek, mentaal en emotioneel, hoe beter je het leven kunt dragen.

Helderheid

De vierde Special Force is helderheid; als leider wil je zuiver zien. Zonder helderheid geen duidelijke visie en juiste keuzes. Besef dat je door je eigen, gekleurde bril naar buiten kijkt en dat je je blik kunt 

verruimen en je lens kunt filteren. Het oordeel verdwijnt als je vanuit helderheid observeert.

Integriteit

Integriteit is de vijfde Special Force. Wees echt en oprecht, en streef naar heelheid; je onzekerheden, onhandige keuzes, angsten en donkere kanten horen bij jou. Integreer je gehele systeem: een echte leider gebruikt niet alleen zijn hoofd, maar ook de intelligentie van het lichaam. Daarmee herstel je de verbinding met jezelf en met de ander. Je bent betrouwbaar en schept een veilige omgeving waardoor anderen ook open kunnen zijn.

Coherentie

De zesde Special Force is coherentie. Als leider wil je een kloppend geheel zijn, letterlijk; je wilt de energie laten stromen. Aan jou de taak om de balans te blijven zoeken in jezelf en in je team, en om te onderzoeken waar voor jou de bron ligt, zodat je gebruik kunt maken van 

de stroming.

Liefde

Liefde, tot slot, is de zevende Special Force. Wat jou ook is aangedaan of wat jij een ander ook hebt aangedaan: een echte leider is in staat zichzelf of een ander te vergeven. Alleen dan kun je verder. Werkelijk leiden vraagt volledige overgave aan het leven met alle pijn die daarbij komt kijken. Als moedige leider ben je in staat om los te laten wat je niet (meer) dient. Zo maak je ruimte voor oprecht contact met jezelf en met de mensen om je heen. Dan blijft er maar één ding over: 

liefde. Laat je leiden door liefde. Let love rule.

 

Dit is een artikel uit Baaz 4.2023. Lees hem nu digitaal: Baaz 4.2023!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie