De belangrijkste zakelijke- en ondernemersverzekeringen in een notendop!

De belangrijkste zakelijke- en ondernemersverzekeringen in een notendop!

Redactie Baaz

Ben jij ondernemer of werkzaam in de verzekeringsbranche? Dan zul je vast weleens van deze verzekeringen hebben gehoord! Maar, ken jij ze allemaal? En weet je wat deze inhouden? Of ben je gewoon benieuwd naar wat cijfers of leuke feitjes? Wij vertellen je er graag meer over. 

 

  • Laten we beginnen bij de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Deze verzekering dekt schade die je als bedrijf aan derden toebrengt. Dit kan zowel letselschade zijn als schade aan materiële zaken. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen gezien de hoge kosten die kunnen ontstaan bij schade. Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) had in 2018 zo'n 78% van de bedrijven in Nederland een AVB.
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV): Deze verzekering is specifiek voor beroepen waarbij je door een fout grote financiële schade kan aanrichten, denk bijvoorbeeld aan architecten of adviseurs. Het dekt de financiële schade die voortkomt uit beroepsfouten. Volgens Aon, een wereldwijd opererende verzekeraar, groeide de vraag naar BAV's met 15% tussen 2017 en 2019, met name onder consultants en freelancers.
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV): Als ondernemer ben je niet automatisch verzekerd voor inkomen bij ziekte of invaliditeit. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt voor een uitkering als je niet meer in staat bent om te werken. In Nederland hadden in 2020 ongeveer 200.000 zelfstandige ondernemers een arbeidsongeschiktheidsverzekering, volgens cijfers van het CBS. Dit is ongeveer 20% van alle zelfstandige ondernemers.
  • Bedrijfsschadeverzekering: Deze verzekering dekt de vaste kosten en misgelopen winst als je bedrijf stil komt te liggen door bijvoorbeeld brand of storm. Volgens een onderzoek van Aon bedroegen de totale claims op bedrijfsschadeverzekeringen na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk in 2011 meer dan €100 miljoen.
  • Kredietverzekering: Een kredietverzekering afsluiten biedt dekking tegen het risico dat een klant niet kan betalen. Dit kan voor allerlei bedrijven nuttig zijn, maar vooral voor bedrijven met een klein aantal grote klanten. Kredietverzekeraars hebben in 2020 wereldwijd meer dan $40 miljard uitbetaald aan schadevergoedingen, volgens de International Credit Insurance & Surety Association (ICISA). 
  • Cyberverzekering: Met de groei van digitale technologieën wordt cyberveiligheid steeds belangrijker. Een cyberverzekering biedt dekking tegen de financiële gevolgen van cyberaanvallen, datalekken en andere cyberincidenten. Volgens een rapport van Cybersecurity Ventures worden de wereldwijde kosten van cybercriminaliteit in 2021 geschat op $6 biljoen, wat de groeiende noodzaak van cyberverzekeringen onderstreept.
  • Rechtsbijstandverzekering: Geschillen kunnen hoge kosten met zich meebrengen. Een rechtsbijstandverzekering dekt de kosten van juridische bijstand. Volgens het CVS had in 2018 zo'n 45% van de Nederlandse huishoudens een rechtsbijstandverzekering. Het aantal bedrijven dat deze verzekering heeft is helaas niet bekend.


Elk bedrijf is uniek en daarom zal de verzekeringsbehoefte variëren. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een verzekeringsadviseur om ervoor te zorgen dat je de juiste verzekeringen afsluit voor je bedrijf. Het moederbedrijf van Allianz Trade, Allianz, biedt de bovenstaande verzekeringen aan. Met meer dan 62.000 klanten wereldwijd, meer dan 83 miljoen bedrijven in hun database en een AA rating van vertrouwen zit je bij Allianz altijd goed. Ben je specifiek op zoek naar een kredietverzekering, fraudeverzekering of garanties? Bezoek dan de website van Allianz Trade.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie