Cyberspionnen runnen netwerk in 103 landen

Redactie Baaz
Canadese onderzoekers hebben een netwerk van cyberspionnen ontdekt dat in 103 landen bij overheden en private organisaties digitale documenten heeft ontfutseld.

 

De onderzoekers van de Information Warfare Monitor (IWM) reageerden aanvankelijk op een verzoek van de staf van de Dalai Lama. Medewerkers van de gevluchte geestelijk leider van Tibet vermoedden infiltratie van hun computersystemen. De IWM is een samenwerking tussen een commerciële partij (SecDev Group uit Ottawa) en de universiteit van Toronto

De e-mailserver van de Dalai Lama bleek te zijn gehackt en geprogrammeerd om informatie weg te sluizen. Tijdens vervolgonderzoek in Azië, Europa en Noord-Amerika kwamen nog veel meer infiltraties door hetzelfde hackersnetwerk aan het licht, dat zijn basis in China lijkt te hebben.

Andere slachtoffers zijn machines van het ministerie van Buitenlandse zaken van Iran; ambassades van India, Zuid-Korea, Indonesië, Thailand, Taiwan, Portugal, Duitsland en Pakistan; het secretariaat van de ontwikkelingsbank voor Azië (ASEAN); meerdere media en een computer in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

De onderzoekers zeggen dat de gebruikte technologie niet zo bijzonder is, maar het selecteren van hooggeplaatste slachtoffers wel. De IWM heeft justitie en politie in meerdere landen ingelicht.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie