Coronavirus doet de rondte, ZZP'er keihard getroffen

ZZP
Peter van Nieuw...
Het coronavirus heeft ons allemaal keihard geraakt. Maar de zelfstandige ondernemers misschien wel het hardste. Nu dat er weinig of minder werk op de markt is, zijn zij degenen die het merendeel van - of zelfs alle - inkomsten verliezen.

Gelukkig is er hulp. Eén van die partijen is Unilever. De gigantische levensmiddelenproducent trekt 500 miljoen euro uit eigen zak om kleinere ondernemers te helpen. Dit doen ze zodat ook zij staande kunnen blijven. Want zonder hen heeft Unilever geen klanten. Partijen die totaal afhankelijk zijn van Unilever krijgen meer. 

Helpen strijd tegen corona

Ook maakte Unilever bekend 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de strijd tegen het coronavirus. Het bedrijf doneert voor 50 miljoen euro aan zeep en handgel aan het COVID Action Platform van het Wereld Economisch Forum. Zij steunen hulporganisaties over de hele wereld. Ook gaat Unilever aan de slag om hun eigen handgel te produceren om zo verder mee te helpen aan de epidemie. 

Wat doet de overheid?

De overheid ziet natuurlijk ook dat de ZZP'er in grote problemen is. Er is daarom een megapakket beschikbaar gemaakt voor alle ZZP'ers in het land. De overheid gaat 1,5 miljard tot 2 miljard uitgeven aan dit project. ZZP'ers zouden met dit project genoeg geld moeten hebben om deze periode te kunnen overleven. Ook kunnen ze snel tot maximaal 10.157 euro lenen voor bedrijfskapitaal. Dat gebeurt via gemeenten, die volledig worden gecompenseerd voor de uitvoeringskosten van beide regelingen.