Werknemer levert graag loon in om baan te behouden

Ymke Frijters
Een beter pensioen, grotere leaseauto of gewoon je baan houden? Nederlanders leveren er graag wat salaris voor in. Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair.

Intermediair deed onderzoek onder 109.000 Nederlandse werknemers in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit. Een derde van de ondervraagden zou drie procent aan salaris in willen leveren als zij daarmee hun baan kunnen behouden.

'Ik had in het begin meer verwacht', zegt professor Jaap van Muijen van de Nyenrode Business Universiteit tegen BNR over werknemers die willen inleveren voor baanbehoud. 'Je ziet dat bij een aantal sectoren de werkgelegenheid behoorlijk onder druk staat. Maar tegelijkertijd kun je zeggen: waarom zou je salaris inleveren als je goed bent? Als bedreigd wordt met ontslag, waarom zou je dan salaris inleveren. Je zou er later minder WW van kunnen krijgen.'

Meer dan 41 procent zou zelfs 4,1 procent van het nettoloon in willen leveren voor een inhoudelijk interessantere baan. Daarnaast zou 38 procent van de Nederlanders tekenen voor minder salaris als hun pensioen later tien procent hoger is. Ook zou een kwart geld inleveren voor vijf extra verlofdagen en 16,5 procent doet dat voor een grotere, betere leaseauto.

Top 5: inleveren voor extra's

1. Inhoudelijk interessantere baan 41,4%
2. Pensioen dat later 10% hoger ligt 38,0%
3. Baanbehoud 33,9%
4. Vijf extra verlofdagen 25,7%
5. Werk dichter bij huis 23,9%

'Het valt op dat werknemers vooral de inhoud van hun baan belangrijk vinden', stelt Anton van Elburg van Intermediair. 'De bereidheid om salaris in te leveren is daarvoor het grootst. Ook het bedrag dat zij willen inleveren ligt hier hoger dan bij de andere punten. Een mooi signaal voor werkgevers: zij kunnen goede werknemers binden door ze uit te blijven dagen in hun functie.'