In weekend wordt amper gezocht

Werkgevers opgelet: maandag vacaturedag voor werkzoekenden

Redactie Baaz
Hoewel er verschillen zijn in de timing, zoeken de meeste Europeanen allemaal aan het begin van de week naar een baan.

Dat blijkt uit recent onderzoek van vacaturesite Indeed onder werkzoekenden in zes Europese landen. Door data over zijn 200 miljoen unieke gebruikers per maand te verzamelen, kon Indeed vaststellen op welke dagen en tijdstippen Europeanen naar een baan zoeken. 

Het onderzoek bevat belangrijke informatie voor Europese werkgevers: er heerst krapte op de arbeidsmarkt en dus is het belangrijk dat hun vacatures een zo groot mogelijk publiek bereiken. Het plaatsen van een vacature op het juiste moment kan het verschil maken.

De favoriete vacaturedag

De data laten zien dat in de zeven ondervraagde landen het begin van de week het meest populaire moment is voor een banenjacht. Over het algemeen zijn maandag en dinsdag even druk, hoewel de Britten en Ieren een lichte voorkeur hebben voor dinsdag. Als werkgever bereik je dus een groter publiek wanneer je je vacature op maandag- of dinsdagochtend plaatst.

Opvallend is dat de meeste werkzoekenden het weekend liever besteden aan andere bezigheden. De zoektocht naar vacatures ligt van donderdagavond tot en met zondagmiddag vrijwel stil. Vanaf zondagavond neemt de activiteit weer toe. Mogelijk is dit gelinkt aan de start van de nieuwe werkweek.

Zomerperiode

Volgens het onderzoek van Indeed blijkt dat er per seizoen ook naar verschillende soorten functies wordt gezocht. Zo is er in de zomerperiode vanwege warmer weer vaak een hoge interesse in parttime- en flexibele functies. 

In Nederland wordt in de zomer het meest gezocht op de functies als medewerker vulploegdienst, wel 37 keer vaker dan gewoonlijk. Ook op de zoekterm ‘vakantiewerk’ wordt in de zomer vaker gezocht. Vergeleken met de rest van het jaar, wordt vier keer vaker op deze term gezocht. Verder zijn functies voor werk op Schiphol, in de schoonmaak en op festivals in de zomerperiode een stuk populairder dan in de rest van het jaar. Een logische verklaring hiervoor is het feit dat veel jongeren tijdens de vakantie vrij zijn en in de zomer een (extra) centje willen verdienen.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie