Gastblog Kim Minten

Vijf tips om eenvoudig maatschappelijk verantwoord te ondernemen

ZZP
Kim Minten
Zelfstandig ondernemer Kim Minten schrijft in iedere Baaz over haar ervaringen als ZZP'er. Vanuit de praktijk komt ze met allerhande tips waar je veel aan hebt. Ditmaal: ZZP'ers en MVO.

'Bedrijven die op een maatschappelijk verantwoorde manier opereren streven niet alleen naar winst (profit), maar stellen daarnaast ook mens (people) en leefomgeving (planet) centraal. Zij zijn zich actief bewust van de uitwerking van hun activiteiten op mens, milieu en maatschappij. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een breed begrip. Behalve de maatschappelijke voordelen is het uitdragen van een MVO-filosofie marketingtechnisch interessant; het zal klanten aanspreken wanneer een bedrijf meer waarde wil toevoegen dan alleen geld te verdienen. Om MVO op een geloofwaardige manier toe te passen zal het echter verankerd moeten zijn in alle bedrijfsprocessen.' (bron: marketingtermen.nl/begrip/mvo)

De meeste ZZP’ers zijn hier volgens mij niet bewust mee bezig. Hoewel dit natuurlijk afhankelijk kan zijn van de branche waarin jij werkzaam bent. Veel zaken doe je waarschijnlijk al onbewust goed, zoals het scheiden van afval, aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en werken op een veilige en gezonde werkplek. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van zaken waar je als ZZP’er mee te maken kunt krijgen. Ik geef je 5 tips waardoor jij ook een eerste stap kunt zetten naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

1. Papier en printen

Werk zoveel mogelijk digitaal. En bedenk je voordat je iets uitprint of dat ook daadwerkelijk nodig is. Zo ja, gebruik dan papier dat gerecycled en ongebleekt is en stel de printer in op standaard dubbelzijdig printen. Je kunt ook nog een onderscheid maken in de dikte van het papier. Gebruik 80 grams papier voor documenten die lang mee moeten gaan en 70-75 grams papier voor documenten die niet gearchiveerd hoeven te worden.

2. Reizen

Ben je veel onderweg naar afspraken en congressen, bedenk dan goed welk vervoermiddel je gebruikt. Pak voor kleine afstanden bijvoorbeeld de fiets en voor afspraken die goed met het openbaar vervoer te bereiken zijn de bus, trein, tram of metro. Bijkomend voordeel is dat je ook nog tijd hebt om eventueel je afspraak voor te bereiden, je e-mail bij te werken of om even lekker helemaal niets te doen.

3. Afspraken

Natuurlijk zijn niet alle locaties goed met het openbaar vervoer te bereiken. Mocht je er dan toch voor kiezen om met de auto te gaan, probeer je afspraak dan zo te plannen dat je de spits kunt vermijden. Dit levert minder files en vervuiling op.

4. Zet al je apparaten volledig uit

Een laptop of desktop is vaak niet meer weg te denken uit een bedrijf. Hoe vaak gebeurt het niet dat je na een dag werken je laptop dichtklapt of niet goed afsluit. Of dat je je desktop aan laat staan zodat je de dag erna direct verder kunt gaan of dat je het beeldscherm van je desktop aan laat staan. Als je maatschappelijk verantwoord wilt ondernemen, dan is het een goede stap om alle apparaten zoals computers, printers en beeldschermen volledig uit te zetten in plaats van in de stand-by modus te laten staan.

5. Afval scheiden

Tenslotte één van de meest eenvoudige tips: scheid je afval. Dit doe je privé waarschijnlijk ook al, dus waarom ook niet in je onderneming? Deze 5 tips zijn in de praktijk eenvoudig uit te voeren. In mijn bedrijf pas ik ze ook toe. En jij? Hoe maatschappelijk verantwoord werk jij?

afbeelding van Kim Minten
Door: Kim Minten

Kim Minten | Zelfstandig ondernemer zonder personeel

Sinds december 2014 is Kim Minten werkzaam als virtueel assistent. Ze is zelfstandig ondernemer zonder personeel. In Baaz vertelt ze over haar bevindingen als zzp’er. www.kimminten.nl

Bekijk alle artikelen van Kim