VANMOOF breidt de deeleconomie uit naar fietsen

Mark
Fabrikant van designfietsen Vanmoof gaat samenwerken met Spinlister om fietsliefhebbers waar ook ter wereld onderling fietsen te laten huren of verhuren.

De deeleconomie is nu al enkele jaren in opkomst, je kunt auto’s huren van andere consumenten, je eigen huis tijdelijk verhuren, maar een fiets huren was tot nu toe niet mogelijk. Vandaag maakt Vanmoof tijdens het South by Southwest Festival in Austin, Texas een samenwerking bekend met verhuurnetwerk Spinlister om overal ter wereld fietsen te gaan verhuren. Door samen te gaan werken met Spinlister, ook wel de Airbnb van fietsen genoemd, wil Vanmoof het delen hiervan makkelijker maken dan ooit. Samen hebben ze een nieuw model stadsfiets ontworpen, dat gebruik maakt van Bluetooth en GSM en communiceert met de Spinlister app en website.

Bluetooth en locatiebeheer

Gebruikers zoeken via de app of de site naar een beschikbare fiets en kan direct de dichtstbijzijnde beschikbare fiets ‘unlocken’. Hierdoor hoeven er geen onderhandelingen of zelfs maar communicatie te zijn tussen huurder en verhuurder en weet de huurder meteen waar de dichtstbijzijnde fiets zich bevindt. Doordat de fietsen gebruik maken van een slot dat werkt met Bluetooth zijn de stadsfietsen gemakkelijk te openen en op slot te zetten. De herkenbare Vanmoof fietsframes bevatten een geïntegreerde computer die automatisch de locatie van de fiets bijwerkt op de Spinlister site en in de app zodra de verhuur is afgerond.

Spinlister - The Global Bike Share: Challenges Traditional and Broken Bike Share Model Through Advanced Technology from Spinlister on Vimeo.

Snel terug bij diefstal

De fietsen bevatten ook een trackingsysteem, waardoor eventueel gestolen fietsen razendsnel terug te vinden zijn via de smartphone. Vanmoof heeft de stadsfietsen verder uitgerust met dikke anti-lek banden en volledig in het lichtgewicht frame geïntegreerde verlichting. Nederlanders die maar wat graag met de nieuwe fietsen rond willen toeren moeten nog even geduld hebben. De uitrol van de nieuwe fietsen begint in Portland, waarna deze geleidelijk wordt uitgebreid naar andere steden en landen.

Vorig jaar lanceerde Vanmoof al een elektrische fiets met gps-trackingsysteem en zagen we hun unieke bedrijfsfietsen steeds vaker in het stadsbeeld opduiken.