Schoonmoeder geeft meer stress dan baas

Redactie Baaz
Veel mensen zien hun baas als grootste stressfactor. In werkelijkheid is dat de schoonmoeder, wijst onderzoek uit.

Het onderzoek werd door een fabrikant van natuurlijke geneesmiddelen gedaan onder duizend Nederlanders. Voor jonge mannen geldt dat de moeder van hun vrouw of vriendin de grootste bron van stress is. Daarna zijn het vooral de baas en familieleden die voor slapeloze nachten zorgen. Opvallend is dat vrouwen juist hun eigen moeder als oorzaak van stress ervaren. Daarnaast leggen ze de oorzaak bij een lerares of hun partner.   

Behalve personen zijn er ook situaties aan te wijzen die de stress opvoeren bij de gemiddelde Nederlander. Dat zijn vooral de werk- en studieomgeving, gevolgd door het leveren van een belangrijke prestatie, het doen van een examen en het deelnemen aan een sollicitatiegesprek.

Een beetje stress houdt de geest scherp, maar te veel stress zorgt voor onaangename verschijnselen. Zo kan 32 procent van de ondervraagden bij stress moeilijk slapen. Dat is vooral bij vrouwen het geval; 39 procent van hen ligt ‘s nachts te piekeren tegenover 25 procent van de mannen. Naast wakkere nachten gaat 10 procent van de respondenten nagelbijten bij stress en wordt 9 procent kortaf.

Jong en last van stress? Er is nog hoop; uit het onderzoek blijkt dat de stressgevoeligheid afneemt naarmate je ouder wordt. Tot die tijd zijn er gelukkig middelen voorhanden die zijn in te zetten wanneer de stress opspeelt. Van de ondervraagden luistert bijvoorbeeld 20 procent naar muziek om de spanning kwijt te raken en 12 procent vindt sporten een goede methode.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie