Factor MOED!

Ondernemer, vergeet de factor 'moed' niet!

Redactie Baaz
Er worden boeken volgeschreven over succesvol leiderschap en de factoren die daaraan bijdragen. Een daarvan wordt echter stelselmatig over het hoofd gezien: de factor moed.

Toch ligt moed aan de basis van de vele beslissingen die leiders keer op keer, vaak onder moeilijke omstandigheden, moeten nemen. Zonder moed geen leiderschap. In het boek 'Factor MOED!' (Boom uitgevers Amsterdam) gaan Marinka Lipsius en Remco Claassen daarom op zoek naar wat moed is en hoe je je eigen moedfactor kunt versterken.

In onze complexe maatschappij valt het niet mee keuzes te maken. De kranten staan vol met afschrikwekkende voorbeelden van falende bestuurders die zich juist laten leiden door angst. Angst blijkt ook hier een slechte raadgever en daarom ging Lipsius op zoek naar verhalen over succesvolle keuzes waar moed en volharding voor nodig waren. Voor het boek sprak ze met toezichthouders, directeuren, managers, jonge ondernemers en zelfs een bergbeklimmer. Want moedig leiderschap reikt verder dan de bestuurskamer of het managementteam alleen. 

Leiders over de factor 'moed'

In gesprek met deze moedige leiders zocht Lipsius naar herkenning en naar welke lessen over moed en moedig leiderschap wij uit deze verhalen kunnen trekken. Hoe komen mensen tot moedige keuzes? Hoe houden ze vol, ook als de mensen om hen heen afhaken? En wat zijn de factoren waardoor die keuzes de juiste blijken te zijn. De conclusie: keuzes en besluitvorming zijn te leren en moedig optreden draagt bij aan het bereiken van je doelen, zowel zakelijk als privé.
 
Naast de geïnterviewden laat Lipsius in haar boek ook trainer en bestsellerauteur Remco Claassen en ontwikkelingspsycholoog Rob Groen aan het woord. Claassen laat zien hoe een gezond ego onmisbaar is als je moedig leiderschap wilt tonen. Zelfkennis, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen spelen daar allemaal een cruciale rol in. In het hoofdstuk ‘De heldenfabriek’ deelt Groen zijn psychologische bespiegelingen over moed en heldendom met de lezer.
 
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie